Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnåldershus räddningen för Mårten Andersson-scenen – kan byggas på Onbackens topp

/
  • Mårten Anderssons konstverk De blåaste bergen platsmålades på scenen som stod på Brotorget.
  • I åtta år har konstverket förvarats konstverket i ett förråd i gamla sjukhuset.
  • Bollnäs stadsarkitekt Bashir Hajo.

Tidigare i år lämnades ett medborgarförslag in till kommunen om att återuppföra den gamla Mårten Andersson-utsmyckade scenen, som tidigare fanns på Brotorget, på Onbackens topp. Bollnäs stadsarkitekt Bashir Hajo har nu i samarbete med kulturenhetens chef Fredrik Lundström bearbetat förslaget för att öka chansen att det ska kunna bli verklighet.

Annons

I stället för att enbart återuppföra scenen på toppen av Onbacken, som Kenneth Eriksson och Magnus Bengtsson från Bollnäs blås föreslog i deras medborgarförslag, vill Hajo och Lundström bygga ett järnåldershus på Onbackens topp.

Läs också: Bollnässtugan är tillbaka

Scenen med konstverket ska sedan byggas in i järnåldershuset på ett sätt som harmonierar med omgivningen. På så vis ökar chansen att kunna återuppföra scenen på Onbacken menar Hajo, eftersom att bara bygga upp scenen igen så som den såg ut på Brotorget är inte möjligt.

– Det är komplicerat att bygga på en fornminnesskyddad plats. Där får man inte bygga hur som helst. Byggnader som uppförs där måste värna, vårda och visa kulturarvet, säger Bashir Hajo.

Idén till att kombinera scenen med ett järnåldershus är hämtad från ritningar som Länsmuseet i Gävle tog fram under 90-talet. I dem framgår att en rekonstruktion av ett järnåldershus skulle vara möjligt att uppföra på Onbacken, på samma plats som det en gång i tiden stått ett sådant.

Läs också: Missa inte bästa konsten på Bollnäs konsthall

Enligt Hajo och Lundström är Mårten Anderssonkonstverket i ett sådant skick att det inte längre bör utsättas för påfrestningar av väder och vind. Genom att bygga ihop scenen men järnåldershuset kommer verket kunna skyddas.

När detta skulle kunna tänkas bli verklighet vågar Hajo däremot inte svara på i dagsläget.

– Blir det här av kommer det att ta tid. Om vi får klartecken föreslår vi att det bildas en arbetsgrupp med representanter från Länsmuseet, kulturenheten och samhällsbyggnadskontoret ingår. Den gruppen skulle även arbeta för att finna en finansiering till projektet, säger han.

Läs mer: Ny scenidé på Onbacken

Järnåldersbyggnaden skulle även kunna inrymma både kafé och utställningsavdelning. Något Fredrik Lundström ser som en positiv komplettering till den redan befintliga utställningen om Onbackens historia som i dag finns i Kulturhuset.

– Det här är en jättebra idé och ett fruktbart spår, säger han.

Mårten Anderssons konstverk De blåaste bergen skänktes i november 1999 till Bollnäs kommun av Ljusnan och Cityföretagen.

Mer ur arkivet: Se bildspel när Brostugan reste genom Bollnäs

Scenen med konstverket monterades ner 2009. Då var tanken att den skulle återupprättas i Colliniparken. Så blev det inte. I stället har konstverket legat nedmonterat i ett förråd intill Hälsingegymnasiet i åtta år.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning