Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaleh räds inte nya utmaningar

/
  • Jaleh Warner trivs utmärkt med jobbet som SIUS-konsulent och den största drivkraften är att hjälpa andra.
  • Jaleh Warner är uppvuxen i Iran och flyttade som vuxen till Sverige. Hon trivs utmärkt i Bollnäs, som är en alldeles lagom stad.
  • I jobbet som SIUS-konsulent gör Jaleh Warner allt hon kan för att hitta rätt sysselsättning till rätt person.

Jaleh Warner är jobbförmedlaren som väljer att se möjligheter i stället för problem. I jobbet lotsar hon människor med funktionsnedsättning till ett arbete, något som inte bara ger dem en sysselsättning utan också ett ökat självförtroende.

Annons

– Det ger mig så mycket, jag är så stolt över mitt jobb, säger Jaleh Warner.

Vi träffas i familjen Warners lägenhet på Långnäs i Bollnäs. Från vardagsrumsfönstret skymtar Bollebergets topp.

– Jag gillar sommaren, med varma ljusa kvällar. Det är nog bara värmen jag saknar från Iran, säger hon.

Jaleh är född i Iran och 2002 flyttade hon till Bollnäs. Det blev en lång väntan att få börja lära sig svenska på SFI, över ett år fick hon vänta.

– Jag försökte lära mig själv, men det var svårt. Jag tittade på svensk tv och läste böcker. Jag ville verkligen lära mig svenska och kunna uttrycka mig korrekt och bli förstådd, säger hon.

Julaftonen 2004 träffade hon Rolf Warner på en gemensam julfest på Röda Korset. De gifte sig och strax därefter föddes Amanda, som just fyllt tio år.

Sedan 2009 jobbar Jaleh på Arbetsförmedlingen som SIUS-konsulent, som står för särskilt introduktions- och uppföljningsstöd. Ett uppdrag där hon möter människor med någon form av funktionsnedsättning för att hitta ett passande arbete. Jaleh beskriver jobbet som en process i fem steg (sökandeanalys, ackvirering av arbete, arbetsanalys, introduktion och uppföljning) där hon har täta kontakter med både arbetssökande och arbetsgivare. Förloppet kan ta flera månader, beroende på hur den arbetssökanden är redo att ta klivet ut i arbete. Sedan följer flera uppföljningar mellan alla parter.

– Ingen människa är den andra lik, vi har alla olika förmågor. Jag väljer att se vad människan kan tillföra en arbetsplats och vilka arbetsuppgifter de kan utföra. Jag försöker verkligen komma nära mina klienter, lära känna dem på riktigt. Det är en fantastisk känsla att få följa dem och se hur de växer när de får ett jobb de kan utföra.

Människorna hon hjälper kan ha inlärningssvårigheter, social fobi eller andra former av funktionsnedsättningar.

– Jag kan lätt känna hur de känner. När jag kom till Sverige kunde jag inte uttrycka mig på svenska och jag vet direkt hur de känner, för jag har varit där. Jag tror att det är en bra hjälp i mitt arbete.

Jaleh tycker att man ska sluta fokusera på hur länge en nyanländ har varit i Sverige. Hon tycker i stället man ska fråga hur länge man varit delaktig i det svenska samhället.

– Svenskar är öppna och vill för det mesta få nya vänner. Är man motiverad hittar man nya vägar dit man vill nå. Men väljer man att bara se hinder, ja då ser man bara svårigheter. Vi har många möjligheter i Sverige som många inte ser, men jag som är född och uppvuxen i Iran kan jämföra, säger hon.

Jaleh vill inte prata om Iran, det hör till det förflutna. Hon lever här och nu och hon vill hellre prata om framtiden. När vi ses väntar Jalehs semester runt hörnet och hon erkänner att hon har lite svårt att släppa jobbet. Ofta när hon är ute på stan ser hon butiker och affärer som kanske behöver någon form av arbetskraft. Många arbetsgivare känner igen Jaleh och hon stannar gärna upp för att prata om eventuella rekryteringar. Jaleh är även tydlig med vad arbetsgivare har för rättigheter och skyldigheter vid anställningar med till exempel lönebidrag och trygghetsanställningar.

– Jag tycker Arbetsförmedlingen har ett oförtjänt dåligt rykte, speciellt i media. Vi vet att vi jobbar stenhårt för våra klienter och arbetsgivarna. Jag är stolt över mitt jobb och jag vill göra min arbetsgivare stolt, säger hon.

På semestern ser Jaleh fram emot att få mer tid till att läsa.

– Det är bra övning för min svenska att läsa. Jag gillar att läsa självbiografier och andra personporträtt. Dottern Amanda och jag brukar kolla på Kunskapskanalen och olika debattprogram, vi är lika samhällsintresserade båda två, säger hon.

Framtiden, vad har du gjort om tio år?

– Kanske har jag skrivit en bok om mitt liv och min karriär. Personer som känner mig vet att jag jobbar hårt och alltid är tillgänglig, jag är så stolt och glad när klienter får ett jobb. Det ger mig sann glädje och energi att fortsätta, säger Jaleh Warner.

Mer läsning

Annons