Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget skadeståndtill elev i Bollnäs

Det blir inget skadestånd till en före detta elev vid gymnasiesärskolan Höghammar i Bollnäs, som utsatts för kränkande behandling av andra elever.
Det har barn- och elevombudet, BEO, vid Skolinspektionen nu kommit fram till.

Annons

Anmälan till BEO gjordes i mars 2011 och gällde kränkningar under vår- och höstterminen 2010 – efter en incident på elevens boende. Den Incidenten polisanmäldes och utreddes också av skolan.

Enligt BEO:s beslut har skolan haft kännedom om att eleven hade utsatts för både verbala kränkningar och kränkande SMS från flera elever, efter den anmälda incidenten. Skolan har också arbetat med ärendet på gruppnivå och elevvårdskonferenser – men inte gjort någon utredning på individnivå om de kränkningar som eleven upplevt, konstaterar BEO.

- Barn- och elevombudet anser inte att den av skolan vidtagna utredningen uppfyller de krav som ställs i skollagen, heter det i beslutet. Bollnäs kommun – som huvudman för utbildningen – anses ha brustit i sina skyldigheter att motverka kränkande behandling.

Kommunen ska nu visa att åtgärder har vidtagits så att skollagens krav uppfylls. BEO bedömer dock inte att det finns förutsättningar att kräva kommunen på skadestånd.

Mer läsning

Annons