Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget åtal mot Bollnäs Energi

Polisutredningen om misstänkt miljöbrott vid värmeverket i Bollnäs har lagts ner. Åklagaren konstaterar att brott inte kan styrkas.

Annons

Tidigare i sommar polisanmäldes kommunägda Bollnäs Energi AB av länsstyrelsen – för misstänkt otillåten miljöverksamhet och miljöbrott vid det sopeldade värmeverket på Säversta industriområde i Bollnäs.

Bakgrunden var kontrollmätningar av utsläppen från två pannor för sopor och flis i december 2011, som visade att halten av miljö- och hälsofarliga dioxiner och furaner var betydligt högre än tillåtet.

Både tidigare mätningar och en ny extra mätning i februari i år har visat på lägre värden, som ligger långt under gällande gränsvärden – och värmeverkets ledning misstänker att något blev fel vid mätningen i december eller laboratorieanalysen efteråt.

Länsstyrelsen valde ändå att göra en polisanmälan, men nu har kammaråklagare Christer B Järlås beslutat lägga ner utredningen och inte väcka åtal.

När det gäller otillåten miljöverksamhet konstaterar bedömer åklagaren att den är ringa och därför inte brottslig – och att orsakerna till utsläppet heller inte är utredda.

- Miljöbrott kan heller inte styrkas, eftersom detta rör ämnen som får släppas ut, om än i något lägre halter, och överskridandet kan enbart styrkas som kortvarigt och inte särskilt stort, skriver han i sitt beslut.

Mer läsning

Annons