Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen utredning om diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen (DO) utreder inte en anmälan mot Bollnäs kommun om diskriminering av en fyraårig, allergisk flicka inom förskoleverksamheten.

Annons

I slutet av april anmäldes Bollnäs kommun – som huvudman för allergiförskolan i Björktjära – av föräldern Monica Lundh, för att hänsyn inte togs till den 4-åriga dotterns svåra allergi, när reglerna för så kallade 15-timmarsbarn ändrades vid årsskiftet.

Nu har DO beslutat att inte utreda anmälan – med motiveringen att det bara är inom arbetslivet och till viss del inom högskolan, som diskrimineringslagen ställer krav på huvudmannen om anpassningsåtgärder för personer med funktionshinder. I stället hänvisas Monica Lundh till Skolinspektionen för en eventuell granskning i ärendet.

En anmälan dit har redan skickats in – före DO:s beslut. Och Skolinspektionen har begärt ett yttrande från Bollnäs kommun över uppgifterna i anmälan senast den 6 juni.

- Jag tycker det är fruktansvärt att barn med funktionshinder i för- och grundskolan inte omfattas av diskrimineringslagen, säger Monica Lundh Men nu hoppas vi på Skolinspektionen i stället.

Mer läsning

Annons