Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen mår bra efter ödesbesked

/

Det var i måndags som företagsledningen levererade sitt chockbesked: Skogens Kol AB i Kilafors läggs ner. All egenproduktion av grillkol och briketter upphör och 20 anställda – av 30 – varslas.

Annons

Nedläggningsbeslutet togs i december men ledningen valde att vänta med informationen till efter jul- och nyårshelgen.

- Vi ville inte förstöra helgerna för de anställda. Vi gjorde valet att vänta med beskedet, säger vd:n Tuija Andersson.

Tuija Andersson har varit vd för Skogens Kol sedan september 2011. Dessförinnan jobbade hon som ekonom i företaget och innan dess fanns hon på Arizona Chemical, också som ekonom.

Tuija Andersson blir kvar men inte i samma renodlade vd-roll som nu. Hon ska förhandla med producenter (i Tyskland, Spanien, Polen, Baltländerna) och köpa in grillkol och briketter till ett så pressat pris som möjligt. Sedan ska kolet ut på den svenska marknaden.

De gamla pålitliga branschskämten av typen Lägg på ett kol, Här jobbar vi svart och Grilla med glöd är inga roliga skämt i dag. Det är mycket snack på fabriksgolvet. Ingen mår riktigt bra.

- Det är värst för de unga, med hus och barn. Vi gamlingar reder oss nog, säger Thomas Olsson.

Själv fyller han 60 i sommar och har jobbat på Skogens Kol sedan han var 16. Bara Berne Larsson har jobbat - ett par månader - längre.

- Jag lider med ungdomarna. Hoppas de hittar nya jobb. Men det ju tufft nu, överallt, säger Thomas Olsson.

Nu väntar mbl-förhandlingar och Thomas Olsson säger att drömmen, drömmen det vore ju att alla varsel drogs tillbaka.

- Men jag inser ju att det inte blir så. Men kanske går det att rädda tre-fyra jobb. Vi kan ju i alla fall hoppas.

Per Åhlund är 32 och bor i lägenhet i Kilafors. Han var på väg att köpa hus i höstas.

- Tur att jag inte hann, säger han.

Pers pappa Gunnar jobbar också, vid kolpaketeringen. Men han börjar senare den här dagen. Per arbetar inte skift. Han fick problem med både sömnen och maten.

Robert Olofsson, 28, kör fem-skift. Ibland innebär det 12-timmarspass under helgen.

- Vi har ju sett att produktionslagren varit stora och det är aldrig bra, grejerna ska ju säljas. Men fulla lager har det varit förr och det har alltid ordnat sig, säger Robert.

Båda är med i facket, IF Metall, och A-kassan. Thomas Olsson säger att Skogens Kol varslat vid ett tidigare tillfälle, kanske var det under tidigt 70-tal, det var i alla fall länge sedan.

- Då gick jobbarna hem och stämplade i väntan på bättre tider. Och då de bättre tiderna kom var det bara att köra igång igen.

Per och Robert säger att de nog inte riktigt tagit in varselbeskeden än.

- Men snart är det dags att börja titta framåt, säger Robert. Jag måste ha ett jobb och är beredd att ta i princip vad som helst.

Per säger att han är så hemkär och att han inte vill flytta från Kilafors.

- Jag kanske hittar något så att det går att pendla.

Inga avgångsvederlag är aktuella. Det företaget kan erbjuda är praktisk hjälp och ekonomiskt stöd via den omställningsförsäkring som tecknats för alla anställda.

Både 2010 och 2011 var vinstår för Skogens Kol. Omsättningssiffrorna landade på 71 respektive 66 miljoner kronor.

- Alla investeringar som inte innebar ökad kapacitet spädde på en redan dålig lönsamhet. Vikande försäljning och starkt kostnadskrävande miljöinvesteringar knäckte Skogens Kol, säger Tuija Andersson.

Mer läsning

Annons