Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen invändningmot filmkulissen

Länsstyrelsen har inget emot att filmkulissen "Sjöströms Livs" får stå kvar vid kyrkans parkering i Segersta till hösten 2012.

Annons

Några av scenerna i amerikanska filmen The girl with the dragon tattoo – efter Stieg Larssons roman Män som hatar kvinnor– spelades in i Segersta utanför Kilafors, där kulisser byggdes upp i närheten av kyrkan.

Bygglovet för kulisserna har förlängts i omgångar och nyligen sökte Segersta byalag tillstånd för att behålla butikskulissen till den 30 september nästa år. Filmen har premiär den 21 december i år och byalaget vill se vilken genomslagskraft den får lokalt – och om den kan lyfta turismen i bygden.

Kyrkorådet har godkänt att "Sjöströms Livs" får stå kvar, men det är kommunens miljö- och byggnämnd som ska besluta. Och inför beslutet har ett yttrande begärts in från länsstyrelsen – som nu svarar att man inte har något att erinra.

- Länsstyrelsen bedömer att platsen för bygglovet ligger utanför den mark som omfattas av kulturminneslagens paragrafer rörande tillståndsprövning av ändringar på kyrka och kyrkogård, motiveras det i yttrandet.

Mer läsning

Annons