Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen höjd skatt i Bollnäs

Det blir ingen skattehöjning i Bollnäs kommun nästa år – det var alla partier utom Centern överens om i fullmäktige på måndagskvällen.

Annons

Det gemensamma kompromissförslaget från majoritetspartierna S, FP, V, SVP och MP och oppositionspartierna BP, M och KD – fick stöd även från SD. Och det innebär att kommunens kostnader ska minskas med motsvarande 34 årsarbetare nästa år och sammanlagt 83 under de kommande tre åren.

Det var bara C, med fem av de 45 platserna i fullmäktige, som hade ett delvis eget förslag som bland annat innebar en skattehöjning med 35 öre per intjänad hundralapp. Men så blev det inte.

- Just nu är det inte läge att höja skatten. Det finns andra åtgärder som kan göras för att få en bättre resursanvändning, sa kommunalrådet Marie Centerwall (S).

Oppositionsrådet Ingvar Persson (M) var också nöjd med kompromissen – och Olov Nilsson Sträng, i det största oppositionspartiet BP, tackade Marie Centerwall och gruppledaren Jan Lahenkorva (S) för deras goda omdöme att lyssna på oppositionens förslag.

Även om samtliga närvarande partier, utom C, var överens om budgetförslaget i 36 punkter, så avlöste politiker från de olika partierna varandra i talarstolen under närmare två timmar, innan beslutet klubbades.

Flitig debattör var Bengt-Olov Renöfält (C) som argumenterade för sitt partis förslag:

- Vi talar alla om samma saker – om mindre barngrupper, om integration och jobb – och ni gör det jättebra om ni kan spara och få fram de här medlen. Men jag tvivlar på att ni kommer att klara det och tror att det behöver tillskjutas mer.

Senast i februari ska nu förslag på en effektivare resursanvändning i kommunen presenteras och bland annat diskuteras avtalspensioneringar.

Miljö- och byggnämnden ska ta fram en detaljplan för en ny sporthall i Kilafors – och barn- och utbildningsnämnden ska inleda arbetet med minskade barngrupper i förskolan från och med andra halvåret 2013.

Andra områden som ska prioriteras är bland annat en ny förskola på Ren, upprustning av gator i Arbrå, utökning av fritidsledare, ökad samverkan med Bollnäsdraget och stöd till Biografteaterns fortsatta utbyggnad i Kilafors.

Mer läsning

Annons