Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen handlingsplan för bärplockarna

/

Bärsäsongen är här och i Hudiksvall har de tagit fram en handlingsplan för hur de ska underlätta för bärplockarna. Det är någonting som Bollnäs och Ovanåkers kommuner saknar.

Annons

– Nej, vi har ingen rutin framtagen för hur vi ska göra. Men när det skapats stora lägerbildningar så har vi tidigare hjälpt till med information om allemansrätten och sopsäckar för skräp, säger Christer Engstöm, kommunchef i Ovanåkers kommun.

Under tidigare år har det uppstått problem när bärplockare skapar stora läger i skogarna och tillgången på bär har varit liten. Då har det hänt att bärplockarna kontaktat kommunen.

– När de får svårt att försörja sig brukar de ta kontakt med oss, det har hänt vid något tillfälle. Vår skyldighet är att se till att ingen far illa, säger Christer Engström.

Nedskräpning och ökad brandrisk vid torra förhållanden har också varit ett problem. Därför har räddningstjänsten i södra Hälsingland funderat på att följa Hudiksvalls exempel med en handlingsplan men än har det inte blivit av.

– Det blev ingen handlingsplan för i år, säger Torbjörn Wannqvist, räddningschef på räddningstjänsten i södra Hälsingland.

Läs även:

Bärföretag efterlyser bredare samarbete

TV: Så mycket måste du plocka för att gå runt

Mer läsning

Annons