Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga politiska förslag om framtidens skola

Det blev inga nya förslag om framtidens skola vid barn- och utbildningsnämndens möte på onsdagen.

I stället lämnade majoriteten och oppositionen in flera alternativa förslag – som ska utredas vidare.

Annons

Planen var att fullmäktige skulle kunna fatta det slutgiltiga beslutet om den framtida skolstrukturen innan jul.

Men så blev det inte – bland annat med motiveringen att det saknas ekonomiskt underlag för ett beslut. I stället skulle partierna i majoriteten respektive oppositionen presentera var sitt förslag till skolstruktur vid nämndens novembermöte – som skulle vara möjliga att jämföra med förvaltningens förslag. De olika förslagen skulle sedan utredas och redovisas för nämnden i februari 2012.

Vid novembermötet på onsdagen, fanns dock inga konkreta förslag till skolstruktur från vare sig majoriteten eller oppositionen.

- Jag vill betona att detta inte är lagda förslag på framtidens struktur, utan förslag som ska analyseras och kostnadsberäknas inför beslut, poängterade nämndens vice ordförande Ingrid Hammarberg (FP) – som presenterades utredningsuppdraget från majoritetspartierna.

S, FP, V och SVP vill i första hand utreda ett alternativ där "högstadierna" i Arbrå och Kilafors blir kvar, men där Gärdet blir det gemensamma högstadiet för Bollnäs. I det alternativet finns F–6-skolor i Rengsjö samt på Ren, Granberg, Björktjära och Nyhamre i Bollnäs.

Oppositionspartierna BP, M, C och KD vill utreda förutsättningarna för att behålla de tre nuvarande högstadieskolorna – och inte ha någon på Gärdet. De vill bland annat också ge varje skola möjlighet att profilera sig och ge alla skolungdomar busskort inom kommunen – samt skapa ett kunskapscentrum för gymnasieungdomar och äldre på Gärdet/Torsberg.

Mer läsning

Annons