Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga bygglov för vindkraftverk

/
  • Miljö- och byggnämnden i Bollnäs kommun har sagt nej till bygglov för de tre planerade vindkraftverken på Skogberget söder om Glössbo.I Söderhamns kommun blev det ja till bygglov för två verk på Åsboberget i samma område i maj förra året.

Miljö- och byggnämnden i Bollnäs säger nej till bygglov för tre vindkraftverk i Glössbo, i gränstrakterna mot Mo i Söderhamns kommun.

Annons

Vindkraftbolaget Eolus Vind AB – som tidigare har byggt de tre vindkraftverken på Långberget i Flästa utanför Arbrå – vill bygga en vindkraftspark med sammanlagt fem verk på Skogberget och Åsboberget söder om Glössbo. Tre av det planerade verken ligger inom Bollnäs kommun och två inom Söderhamn.

I Söderhamns kommun blev det ja till bygglov i maj förra året, men där pågår fortfarande en miljöprövning som innebär att bygget ännu inte kunnat starta.

I Bollnäs har miljö- och byggnämnden haft ärendet på sitt bord flera gånger, utan att ta ställning. Men efter en landskapsanalys har nämnden nu sagt nej till bygglov.

- Från kommunens sida blir påverkan på landskapsbilden större än nyttan av energin, säger nämndens ordförande Bo Lindgren (S).

Projektledaren Anders Bergström vid Eolus Vind AB – som planerat för vindkraftsparken I Glössbo/Mo sedan 2008 – beklagar beslutet:

- Vi kommer nu att begära ut alla handlingar i ärendet för att se om, och i så fall hur, vi ska gå vidare. Och när det blev som det blev i Bollnäs kommun, måste vi också titta på hur det eventuellt påverkar möjligheterna att förverkliga byggloven för de två vindkraftverken i Söderhamns kommun.

Mer läsning

Annons