Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indragen matersättning upprör elever

/
  • Elever från lärlingsutbildningen och programmen fordon, indistri och bygg kommer inte få matersättning från ovh med den första februari.

Matersättningen för praktiserande elever tas bort på Torsbergsgymnasiet från och med den första februari.
– Vi är förbannade, säger Erika Nordström som går på Lärlingsutbildningen.

Annons

Elever som går program med lång praktik har tidigare fått pengar som ska motsvara kostnaden av en skollunch eftersom de inte har möjlighet att äta på skolan under praktiken. Detta tas nu bort på Torsberg gymnasiet. Från den första februari ska eleverna istället hämta matlådor ifrån skolan när de är på praktik.

När eleverna fick reda på att de inte skulle få någon ekonomisk ersättning för lunch längre gick de ut på skolan för att samla underskrifter av alla elever som tycker det är fel. 200 av eleverna på skolan har skrivit på. Istället för att ta bort ersättningen helt menar eleverna att man skulle kunna sänka ersättningen från 50 kronor, som varit tidigare, till ett mindre belopp.

– Det skulle vara en lösning. Många skolor har en liten lägre summa istället för att ta bort den helt, säger Erika Nordström.

Om praktikplatsen ligger såpass olägligt att man inte kan hämta matlådor ska man inte behöva betala själv utan det finns även andra lösningar.

– Man kan äta på andra skolor som ligger närmare praktikplatsen. Om det är helt omöjligt för en elev att hämta matlåda eller äta på en annan skola kan det lösas indivduellt, säger verksamhetschef på Torsbergsgymnasiet Inga Larsson.

Mer läsning

Annons