Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inbrottstjuv dömd till tvångsvård

I slutet av november inträffade ett inbrott på Granbergsskolan i Bollnäs. Den 22-årige man som senare åtalades för inbrottet har nu fått sin dom.

Annons

På morgonen, söndagen den 27 november, utlöstes inbrottslarmet på Granbergsskolan. När polisen kom till platsen 20 minuter senare hade inkräktaren hunnit lämna platsen, men de kunde konstatera att en ruta krossats med en tegelsten. Sedan hade någon rumsterat omkring inne i lokalerna, bland annat hade skrivbordslådor dragits ut och en skrivare hade flyttats.

Ingenting befanns vara stulet, men tjuven hade skurit sig på glaset när han tagit sig in genom fönstret. Sedan blodspåren på platsen analyserats kunde man konstatera att den nu dömde 22-åringen befunnit sig på platsen. Mannen varken erkände eller förnekade gärningen vid rättegången, eftersom han varit allt för berusad för att minnas något av den söndagsmorgonen.

Tingsrätten i Hudiksvall fann emellertid att allt talade för att han var skyldig till att ha brutit sig in på skolan och har nu avkunnat sin dom. Han har redan tidigare dömts till skyddstillsyn för såväl misshandel, stöld och skadegörelse. Första gången den unge mannen dömdes var för tre år sedan. Bakom hans brottslighet ligger en missbruksproblematik och i mars i år omhändertogs han enligt LVM (Lag om vård av missbrukare i vissa fall) och tvingades att påbörja en behandling mot sitt missbruk.

Den skyddstillsyn han tidigare dömts till skall nu förlängas till mitten av juni nästa år och han döms även att underkasta sig den vård han redan nu har påbörjat vid ett behandlingshem. Dessutom ska han betala skadestånd till Bollnäs kommun för den krossade rutan på 10 500 kronor och en avgift på 500 kronor till brottsofferfonden.

Mer läsning

Annons