Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ibland kan vi ta emot sms"

/
  • Om Gun Svensson går ut på parkeringen framför huset kan hon få tillräcklig mottagning för att ta emot sms, men många gånger går det varken att skicka eller ta emot. Att genomföra samtal fungerar nästan aldrig.

Mobilen är ett centralt verktyg för nästan alla i dagens samhälle. Men i Flugbo och byarna kring Hällbo saknas täckning nästan helt.
– När det blir avbrott på fasta telefonin finns det ingen backup, säger Gun Svensson.

Annons

Mobiloperatörerna skryter om vem som har bäst täckning. Men trots att den svenska mobilhistorien sträcker sig så långt tillbaka som 1967 finns fortfarande stora områden i landet som är så kallade "vita fläckar", där täckning saknas.

Ofta är det långt ute i skogarn och vildmarken. Men även mer samhällsnära byar har problem. Några av dessa är byarna Flugbo, Gustavsfors, Svealund och Belsbo – utanför Hällbo i Bollnäs.

– Oftast kommer signalerna inte fram. Vid gynnsamma förhållanden går det att ringa, men du kan ändå inte prata, säger Lars-Ivar Svensson, som bor längs Dammgatorna i Flugbo tillsammans med Gun Svensson.

Lyckligtvis har de fortfarande tillgång till det fasta telefonnätet. Därigenom kan de även få hyfsat snabbt bredband via adsl-teknik. Men vid avbrott finns ingen backup. Skulle det inträffa en olycka så finns det risk att de inte kan nå 112.

– Det handlar om trygghet, Lars-Ivar Svensson.

– Och man behöver inte titta många år in i framtiden för att förstå att ännu mer av vår samhällsservice kommer att byggas kring mobiltelefoner, lägger Gun Svensson till.

För omkring ett år sedan ansökte ett företag om bygglov för en ny mobilmast i Hällbo, för att råda bot på radioskuggan i nämnda byar. Hanteringen av ärendet har emellertid dragit ut på tiden.

Enligt Bollnäs kommuns utredare är dock bättre mobiltäckning en nödvändigjet, särskilt utifrån socialtjänstlagen. Det behövs för att trygghetslarm och telefoni ska fungera om det analoga telefonnätet släcks.

Inga Malm, ordförande i Utomhertens bygdeförening, är en av många som nu strider för att mobilmasten ska få byggas.

– Mobiltelefoni är inte längre något extra för ett fåtal, utan en basal servicefunktion i samhället. Samtidigt är det analoga telefonnätets dagar räknade, säger hon.

Men ni har ju valt att bo där självmant, har ni inte valt bort mobiltelefonin då?

– När vi som bor här i dag valde att bosätta oss här fanns inte den frågeställningen. Mobiltelefoni fanns överhuvud taget inte då, säger Inga Malm.

Pengarna räcker inte.

Lindefallet lyser på bredbandskartan.

Alla ägare vill få större nät.

Dålig uppkoppling kan ge nytt klassamhälle.

Så tycker vi om våra bredband.

Kör med Robin Hoodmetoder.

Glössbo tidigt med fiber.

Sju master inom en mil – ingen täckning.

Mer läsning