Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I oklanderliga butikdsrockar

Det var tidigt på förmiddagen den 12 augusti 1965. Icas nya, toppmoderna butik Hamrehallen invigdes. Men inte nog med det, i grannlokalen intill slog Konsum också upp sina portar för en ny livsmedelsbutik.

Annons

Ljusnan skrev: Trots att vädret inte riktigt "ville sig" hade åtskilliga hundratals personer samlats på planen och bilparkeringen framför det låga tegelkomplexet. 

I närområdet på Gärdet fanns sedan tidigare både Hälsinge-Livs och Åbondes Livs, den senare i korsningen Björkhamregatan-Lasarettsvägen. Och Konsum hade haft en egen kunkisbutik på Höglunds, känd för sina dubbeldörrar vid entrén.

Stadsfullmäktiges ordförande, lokföraren och socialdemokraten Nils Jangren, höll tal och klippte det blågula band som var fastspänt framför den nya byggnadesn. Personalen stod på led, enligt tidningens referat. Damerna var klädda i fräscht turkosrandiga eller mörkröda rockar, herrarna i oklanderligt vita butiksrockar.

Det hela skildrades redan samma dag i Ljusnan som då var eftermiddagstidning (morgontidning blev den först 1973). För Gärdet och Hamre sågs det hela som en milstolpe - rubriken talade om "Bollnäs nya köpcentrum".

Ica och Konsum fortsatte att dela hus fram till 1986. Då flyttade Konsum till nya Smedjan och Ica Hamrehallen fick hela affärsutrymmet. Så vr det fram till 1995 när Ica flyttade till kvarteret Skidan.

Mer läsning

Annons