Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I bilkö vid bomeländet

Det är 1930-tal och bommarna är på väg upp på Långgatan, intill kyrkogården. Bilden är inte daterad i Ljusnans arkiv, men tidpunkten kan fastslås på ett ungefär.

Annons

Det beror inte främst på bilarna i kön utan på att Sjögrens uraffär hade sina lokaler i Marins hus åren 1930–36. Samtidigt hade hyresvärden Hilmer Marin sportaffär i samma byggnad.

Till vänster i förgrunden syns Hannings kiosk och bakom den skymtar ett av de kvarvarande kyrkstallarna. Byggnaden närmare järnvägsövergången är den så kallade Söderlundska gården. I det huset, som en gång kallades kyrkstugan, drev Alfred och Julia Söderlund kafé och resanderum under många år.

Bortsett från att bilmodellerna byttes ut såg den här miljön i stort sett likadan ut till 1960-talets slut. Visserligen fick Hannings en nyare kiosk och sportaffären i Marins hus förvandlades till Marins Frukt & Gott. Men "bomeländet" bestod ända till de första dagarna i augusti 1970.

Det mer märkliga är att det här fram till början av 60-talet faktiskt var centrala Bollnäs huvudgenomfart. Här intill kyrkan sammanstrålade trafiken från Kilafors (som kom via Granberg) och den från Alfta (via Sävsberg). Trafikflödet leddes vidare på Långgatan, dagens gågata, i centrum.

Fastigheterna tvångsinlöstes 1965 av SJ och byggnaderna revs något senare. Plats skulle ges för den nya viadukten och ett dubbelspår.

Det här var den ena av centrala Bollnäs två järnvägsövergångar. Den andra låg intill hotell Standard.

Mer läsning

Annons