Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hurra, nu har Bollnäs Stadshus fyllt år: "Ballongerna var bäst"

Rosa ballonger seglar upp mot sky och tak. Bollnäs blåsorkester spelar introt från Indiana Jones och en stor andel från allmänheten har begett sig till Bollnäs Stadshus. Här vankas nämligen 50-års kalas.

Annons

Malin Thimerdal tillsammans med Millie.

Sällan har en sådan stor andel "vanligt folk" infunnit sig på Stadshuset i Bollnäs. Sex våningar har blivit till sex olika stationer där kommunens verksamheter tar emot besökare och informerar. Vid en monter står Mattias Åhlund och Thomas Winqvist från Hälsinglands Utbildningsförbund.

Läs också: Stadshuset bjuder in till kalas – firar med öppna dörrar

– Det vanligaste frågan vi får är: "vilka är ni"? Alla publika tillfällen är ju jätteviktiga att vara med på. Vi vill synliggöra att vi är en del av kommunen, berättar förbundets ordförande Mattias Åhlund.

Och de står ju här av en anledning. Bollnäs Stadshus fyller 50 år och ställer till med kalas. När Mattias Åhlund och Thomas Winqvist ser tillbaka på utvecklingen som skett under deceniet kan de konstatera att utbildningsbiten gått framåt i hästlängder.

– Utbildning har ju blivit allmängods och fler och fler får ta del av den. Jag anser att det är en av de viktigaste kuggarna för att driva Hälsingland frammåt. Nu finns möjligheten att i en senare ålder vidareutbilda sig och skaffa sig ny kompetens på ett sätt som inte var möjligt om vi blickar tillbaka i tiden, säger Thomas Winqvist.

Mattias Åhlund och Thomas Winqvist från Hälsinglands Utbildningsförbund.

Läs också: 50 år sedan Bollnäs första varuhus öppnade: "Vi hade en fantastisk personal"

En som också ser hur samhället, men även infrastrukturen i Bollnäs har förändrats, är kommunstyrelsen ordförande Marie Centerwall.

– När det här huset byggdes genomgick staden en modernisering och vi var väldigt inspirerade av USA. Många träbyggnader från 1800-talet revs. Överlag tror jag att den här strukturförändringen har betytt tillväxt, säger hon.

Marie Centerwall berättar att det kommunala verksamheten också har utvecklats i innehåll under deceniet som gått.

– När stadshuset byggdes trodde man nog inte att det skulle innehålla så pass mycket kommunal verksamhet som det idag gör.

En som inte riktigt kan skriva under på att Stadshuset skulle vara vackert är Malin Thimerdal, som begett sig hit tillsammans med sin vänninans dotter Millie.

Läs också: Ny däckverkstad på Norrborn i Bollnäs – invigning i april

– Nja, det är väl inte så fint, säger hon.

Men överlag så tycker hon att initiativet är bra. Egentligen åkte hon hit för att titta på Stadsloppet på Brotorget, men tårtan och ballongerna lockade henne till Stadshuet.

– Det är jättekul att det händer saker, musik och aktiviteter gillar vi.

Malien Mallahji och Maryam Oumou tyckte att ballongerna var bäst.

Kommunstyrelsens ordförande Marie Centerwall.

Mer läsning