Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp om brett budgetbeslut

Den 26 november ska kommunfullmäktige i Bollnäs besluta om budgeten för nästa år. Och före mötet hoppas gruppledarna för det största majoritets- respektive oppositionspartiet – S och BP – kunna prata ihop sig om så mycket som möjligt.

Annons

När kommunstyrelsen diskuterade budgeten för 2013 i förra veckan, fanns tre olika budgetförslag – ett från majoriteten med S, FP, V, SVP och MP, ett från BP, M och KD samt ett från C.

Sedan dess har gruppledarna för åtta av de tio partierna i fullmäktige (M och MP hade förhinder) träffats för att försöka komma överens om så stora delar som möjligt i budgetförslagen.

- Vi har haft ett jättebra möte, säger Olov Nilsson Sträng (BP). Jag och Jan Lahenkorva (S) fick i uppdrag att skriva ihop oss om ett någorlunda enigt förslag om vilken väg vi ska gå för att minska kommunens kostnader – som är för höga i dag.

Jan Lahenkorva är också hoppfull:

- Det handlar om att hitta gemensamma formuleringar som majoritet och opposition kan stå bakom – om det vi egentligen är överens om, men har formulerat olika. Vi behöver också titta på det som skiljer oss åt, även om jag upplever att vi alla i mycket drar åt samma håll – trots att Centerns lösning heter skattehöjning.

Men någon skattehöjning blir det inte, eftersom inget annat parti stöder förslaget, konstaterar gruppledaren Bengt-Olov Renöfält (C).

- Vi har samma syn på situationen, men olika sätta att hantera den. Och vi skulle ha haft länets lägsta skatt, även efter en skattehöjning, säger han.

Mer läsning

Annons