Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon har de dåliga PIP-implantaten

/
  • Oron finns där hela tiden. Kan fostret ha skadats. Helena väljer nu att ta bort PIP-implantaten och ersätta dem med nya av ett säkrare material.

För tre år sedan opererade Helena, 33, in implantat i brösten.
Något hon drömt om länge.
I dag finns oron där hela tiden.

Annons

Helena är en av 4 082 kvinnor i Sverige som har det bristfälliga PIP-implantatet.

Att hon är gravid i sjätte månaden gör inte saken bättre.

- Jag har aldrig ångrat att jag opererade brösten, det är något jag har velat göra ända sedan jag var 20. Inte för att jag på något sätt är utseendefixerad, snarare för att känna mig mer kvinnlig, säger Helena. Nu, efter alla larmrapporter, har hon börjat oroa sig. PIP-implantaten har en förmåga att spricka.

- När jag gjorde operationen sa de att det var ett säkert implantat, men inte heller de visst ju något då, säger Helena.

Det som gör henne mest oroad är den vaga informationen om hur kroppen påverkas om protesen spricker. Socialstyrelsens information om att silikonet inte är cancerframkallade upplever hon som luddig. Myndigheten har heller inte velat yttra sig så värst mycket om hur det påverkar foster och om det finns några risker vid amning.

- Eftersom jag är gravid får jag inte ta bort implantaten nu, det är för riskfyllt. Först tre månader efter förlossningen kan ingreppet göras. Men självklart funderar man på om fostret kan påverkas, säger Helena.

Även om Läkemedelsverket har gått ut med rådet att kvinnorna kan behålla PIP-implantaten i brösten tills man vet mer om riskerna, tänker hon ta bort dem. Silikonet är ju stoppat på grund av hälsofaran.

37 000 kronor kostade bröstoperationen, pengar som Helena inte tror att hon kommer att få tillbaka. Det franska företaget har gått i konkurs, så där lär det inte finns pengar att hämta.

Fotnot: Helena heter egentligen någonting annat.

Mer läsning

Annons