Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon gör kulturarvet offentligt

/

Helena Bratt plockar med sig kulturarvet ut i offentligheten. Intill riksväg 50 i Bollnäs skapar hon i sommar en ny schablonlada med mönster från världsarvsgården, Gästgivars i Vallsta.

Annons

På en loge i byn Västra Höle utanför Rengsjö hittar vi Helena Bratt och hennes vän Anna Söråker. De håller för fullt på att måla grunden till en ny schablonmålning som kommer att pryda en lada intill riksväg 50, vid infarten till Bollnäs från Söderhamnshållet.

Tryck och mönster har alltid inspirerat och Helena Bratt fascineras av dåtidens stora målare.

– Det är intressant med hela historien om hur målare levde förr, på vilket sätt de målade och hur mönster gjordes. Det finns så mycket i deras hantverk som har försvunnit i dag, säger hon.

Jonas Wallström från Vallsta var under 1800-talet gesäll hos stora målarmästare. Han återvände sedan till Vallsta där han har skapat vackra målningar i ett antal gårdar i området. Bland annat schablontapeten på Gästgivars som nu ska överföras till ladans vägg.

De här gamla målningarna är en av anledningarna till att Hälsingegårdarna i dag klassas som ett världsarv. För Helena Bratt handlar mycket av att göra det här kulturarvet offentligt, gratis och tillgängligt för alla.

– Det är många som inte kommer i kontakt med den här typen av mönster annars. Jag menar hur många är det som går in på en hembygdsgård om man ska vara ärlig, säger hon.

För tre år sedan målade hon ett schablontryck från Västerby Rengsjö hembygdsby på en lada i Rengsjö. En målning som blev väldigt uppskattad och uppmärksammades även internationellt. Under det här projektet kommer hon att vara arbetsledare och alla som är intresserade är välkomna att hjälpa henne med måleriet 4–11 augusti.

Mer läsning

Annons