Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ger dina tänder en ny vår

/

Fler och fler bleker sina tänder. Bilden bekräftas av tandhygienisterna på folktandvården i Bollnäs. Och det är långtifrån bara yngre som vill ha ett vitare och vackrare leende.

Annons

Sandra Andersson Hellmers, en av 13 hygienister på folktandvården i Bollnäs, behandlade vid ett tillfälle en 70-årig kvinna.

- Annars är det långt mellan 70-åringarna. Normalt är kunderna från 20 upp till 50, säger Sandra Andersson Hellmers, som själv bleker sina tänder.

Nu närmar sig våren och sommaren. Efter en lång och mörk vinter känner många att de behöver en "belöning" - till exempel vitare tänder.

Både folktandvården och privattandläkarna arbetar med tandblekning. Priset är förstås inten oviktigt. På folktandvården kostar det 1 680 kronor - per käke. Ofta behandlas en käke i taget. Blir resultatet bra, och det blir det vanligtvis, är det bara att gå vidare till nästa.

Allt startar med en undersökning. Munhålan måste vara frisk: Inga hål, ingen tandsten. Om allt är okej tas tandavtryck som ger dig exakt "din" blekningsskena.

Tandskenan tillverkas och hämtas på folktandvården som ger exakta besked hur du ska fylla din skena med gel och när du ska ha den. Du väljer själv om du ska ha skenan då du sover eller på dagtid. Behandlingen avslutas med en efterkontroll.

- Ingen ska förvänta sig ett kritvitt "Hollywoodsmajl, säger Sandra Andersson Hellmers. Tänderna ska inte vara vitare än ögonvitan.

Blekningsresultatet beror också var på färgskalan dina tänder ligger före blekningen.

- Det händer att vi avråder från blekning. Det gör vi om vi inte tror att blekningen ska ge något resultat eller om vi anser att kunden redan har väldigt vita tänder.

Behandlingen tar 7-10 dagar.

Folktandvården har också ett billighetsalternativ: En engångsskena för några hundralappar. Men den har förstås sämre passform.

Fördelen med en individuellt utformad blekningsskena är att den kan användas om du skulle vilja göra om behandlingen efter ett par år. Det enda du behöver är mer gel och den är ganska billig.

Mer läsning

Annons