Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtidligt när kyrkan öppnade

/
  • Efter drygt ett år har Segersta kyrka åter öppnat och många nyfikna kom för att se resultatet av renoveringen.
  • Biskop Ragnar Persenius liknade Segersta kyrka lika ljus och fin som det är i himlen.
  • Sång och musik var i fokus när Segersta kyrka öppnades på söndagen.

En riktig högtidsdag, tyckte biskop Ragnar Persenius när Segersta kyrka öppnade igen efter drygt ett års renovering.

Annons

Utanför den anrika 1800-talskyrkan i Segersta blandandes dofter från liljekonvalj och syren, men inne i kyrkan var det doften av nymålat som var mest påtaglig. De grönmurriga bänkarna har målats vita, den bruna heltäckningsmattan har ersatts med ett nyoljat trägolv och väggar och tak har vitmålats.

- Porten till Segersta kyrka har åter öppnats och det blev ett ljust rum, precis som i himlen. Ni har all anledning att vara stolta, speciellt med tanke på att ni har ett kors av guld som utgör en utsmyckning av altartavlan. I Uppsala domkyrka är korset av silver, sade biskopen.

Det var många nyfikna som kom till Segersta kyrka på söndagen för att se resultatet av renoveringen. Kyrkan har varit stängd sedan påsken 2012 och tidsplanen för renoveringen fördröjdes efter att . Nu möttes besökarna av ett ljust kyrkorum där alla förgyllda detaljer och ornament är lagade och nyputsade.

Återöppnandet firades med sång och musik från bland andra kyrkokören och andra solister. Länsmuseets Ingela Broström, konservator Anders Persson och antikvarie Kalle Johansson berättade lite kort om deras medverkan i kyrkans renovering.

Slutnotan för renoveringen är inte sammanställd, men den senaste uppskattningen stannar på 6,2 miljoner.

Mer läsning

Annons