Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Höghammar det stora sorgebarnet"

Efter de tre första månaderna i år, pekade prognosen på närmare 12 miljoner kronor i underskott för barn- och utbildningsnämnden vid årets slut.
Efter fem månader pekar nya prognoser på drygt 22 miljoner back.
- Höghammar är det stora sorgebarnet, säger förvaltningschefen Inga Malm.

Annons

Inga Malm informerade om det aktuella läget vid kommunstyrelsens sammanträde på torsdagen. Sedan den förra prognosen för två månader sedan, har det väntade underskottet för barn- och utbildningsnämnden (i förhållande till nämndens budget för 2011) försämrats med ytterligare tio miljoner kronor – till 22,2.

"Det stora sorgebarnet" är gymnasiesärskolan Höghammar, konstaterade förvaltningschefen:

- Höghammar är vår personaltätaste verksamhet, med i stort sett en personal per elev. Därför är det jätteviktigt att organisationen är på tårna och anpassar bemanningen till elevantalet – men så har inte skett under förra året. Man har gått in i 2011 med för stor kostym och tickande underskott.

Dessutom är skolans elevboenden mycket överdimensionerade, med både personal och boenden som inte behövs, enligt Inga Malm:

- Nu har det vidtagits åtgärder för att dra ner på både boenden och bemanning, men det tar längre tid än vi trodde att avveckla. Det är en balansgång att vara en korrekt arbetsgivare och följa lagar och avtal, samtidigt som ekonomin ska hanteras utan fördröjning.

Förhandlingar om personaluppsägningar (som berör hela barn- och utbildningsförvaltningen) pågår – med ambitionen att de berörda ska få besked före midsommar. Om det blir så, är dock osäkert.

Mer läsning

Annons