Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henriks donation räddade ett barn: "Kunde lika gärna varit mitt"

Bollnäsbördige Henrik Bergvall Berglund donerade sin benmärg för en god sak. När han fick reda på att han räddat livet på ett litet barn började han att gråta.'– Det kändes riktigt stort, säger han.

Annons

Elliot var bara några månader när familjen insåg att något inte stod rätt till.

När Camilla Österdahl, i Helsingborg, och hennes sambo fick beskedet att deras nästan nyfödde son Elliot drabbats av leukemi försvann marken under deras fötter.

Det var dagen före nyårsafton 2014 och lille Elliot var bara fyra månader. Läkarna sa att det enda som kunde rädda honom var en stamcellstransplantation. Situationen förvärrades när ingen i familjen matchade.

– Jag blev fysiskt illamående och var tvungen att springa iväg och kräkas. Det är så svårt att beskriva… men allt snurrade, rummet krympte. Det var en mardröm. Att ens lilla bäbis var så sjuk, i den mestallvarliga kroniska formen av leukemi. Om vi inte kunde hitta en donator skulle han dö, säger Camilla Österdahl.

Camilla Österdahl med sonen Elliot.

Några år tidigare hade Bollnäsbördige Henrik Bergvall Berglund anmält sig till det så kallade Tobiasregistret – på initiativ från hans nuvarande fru som studerar till läkare.

Tobiasregistret är ett nationellt stamcellsgivarregister dit vem som helst kan anmäla sig.

I mars förra året fick Henrik Bergvall Berglund ett besked att han hade blivit matchad som donator. Henrik, som var beredd att donera till vem som än behövde hans celler, tackade ja.

Läs mer: Så går det till att donera stamceller

Efter en tid planering lades han in på sjukhuset i början av juni 2015. Där sövdes han ned och en del av hans benmärg sögs ut ur höftbenet med hjälp av sprutor.

Henrik Bergvall Berglund med sonen William.

Henrik fick inte reda på vem som skulle ha cellerna, men läkarna berättade att personen som väntade på donationen vägde under tio kilo. Det handlade med andra ord om ett barn.

– När jag förstod det kändes det riktigt stort. Känslomässigt var det väldigt nära eftersom jag precis hade fått ett till barn och hade en tvååring sedan tidigare. Det kunde lika gärna ha varit vi som behövt donationen, säger Henrik Bergvall Berglund.

Tiden efteråt funderade han mycket på hur det hade gått för personen som behövde hans celler.

Läs även: Maximiliam på väg tillbaka efter transplantationen

Samtidigt undrade Elliots mamma och pappa vem den anonyme donatorn som räddat livet på deras son var.

– Jag ville verkligen tacka den här människan. Detvar en enormt stark känsla jag bar på, att på något sätt få tacka personligen. Att skicka ett anonymt brev genom sjukvården kändes inte tillräckligt, berättar Camilla Österdahl.

Statusraden på Facebook som gjorde att Elliots familj kunde hitta sin anonyme donator. Skärmbild: Facebook.

Av en slump fann de till slut varandra. Samma dag som Henrik Bergvall Berglund hade donerat sina celler skrev han om det på Facebook och uppmanade andra att följa hans exempel.

Det var genom den statusuppdateringen som Camilla Österdahl kunde komma i kontakt med honom.

– När jag hittade Henrik och förstod att det måste ha varit han som donerat celler till Elliot reste sig håret på mina armar. Vi skrev ett meddelande till honom där vi sa att han inte behövde svara men att vi ville tacka honom för det fantastiska han gjort och att vi är honom evigt tacksamma.

Efter ett tag svarade Henrik. Brevet fick familjen Österdahl att gråta av lycka.

– Det var ett långt fint meddelande han skickade. Vi läste det flera gånger och bara grät. Vi var så glada att han också ville ha kontakt, säger Camilla Österdahl.

För Henriks del blev allt ännu större när han fått reda på att hans donation varit lyckad.

– Det var jättestort. Att donera till ett litet barn var stort i sig, i och med att jag har egna barn. Att få reda på att det gått bra var såklart väldigt roligt – allt blev ännu större. Vi har fortfarande kontakt och planerar eventuellt att träffas i sommar. Det är verkligen roligt.

Skulle du välja att donera igen om det blir aktuellt?

– Det är fortfarande väldigt känslomässigt att prata om det. Men ja, absolut. Det är inte så många som känner till Tobiasregistret, så jag försöker på alla möjliga sätt få så många som möjligt att anmäla sig, säger Henrik Bergvall Berglund.

Läs även: Ny organisation vill få oss att säga ja till organdonation

För lille Elliot och hans föräldrar har Henriks osjälviskhet inneburit en ny chans på livet.

– Det är den största gåvan man kan få. Att titta på Elliot och se hur han springer omkring och leker och få ta honom till frisören eftersom han har fått tillbaka håret… Han har fått en ny chans på livet. Det går inte att beskriva, det är som att vi har vunnit på lotto, säger Camilla Österdahl.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att donera blod eller stamceller?

– Gör det bara. Vad kan vara bättre än att ha möjligheten att ge någon annan livet tillbaka medan du själv lever? Det finns nog ingenting som är bättre.

Fakta: TobiasregistretTobiasregistret är Sveriges nationella stamcellsgivarregister och invigdes den 19 maj 1992. Tobiasregistret ägs och administreras av Stockholm Care AB, som tillhör Stockholms läns landsting. Registret består av cirka 56 000 personer som anmält sig som potentiella givare. Den som är intresserad kan läsa mer på Tobiasregistrets hemsida , där vem som helst kan anmäla intresse att bli en givare.

Mer läsning

Annons