Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hemlig" torgtävling

/

Nu är första etappen i arkitekttävlingen om Brotorget i Bollnäs avklarad.
Tiden för att lämna intresseanmälan har gått ut, men hur många – och vilka – som vill vara med och tävla om uppdraget är hemligt.

Annons

Under senhösten 2008 "städades" Brotorget mitt i stan för att ge plats för en affärsgalleria i två våningar, som skulle börja byggas i januari 2009.

Galleriaplanerna gick dock i stöpet och kommunen, som hade sålt marken från början, köpte tillbaka den våren 2011. Sedan dess har torget fått en provisorisk utformning, i väntan på en långsiktig lösning.

I våras blev det bestämt att kommunen ska arrangera en arkitekttävling, där den slutliga vinnaren anlitas för att genomföra projektet. Det första steget i tävlingen är en förkvalificering, där det har varit öppet för alla arkitekter att lämna intresseanmälan senast den 29 juni.

För den här riktade upphandlingen har kommunernas gemensamma inköpsorgan, Inköp Gävleborg, anlitats. Och med hänvisning till upphandlingssekretessen lämnas inga uppgifter ut därifrån om vilka – eller hur många – som har lämnat intresseanmälan.

- I nästa steg ska en utvärderingsgrupp välja tre företag, som får gå vidare och tävla med varsitt förslag till utformning av Brotorget och angränsade gator i centrum, säger stadsarkitekten Bashir Hajo.

Tanken är att de tre tävlande – som får 100 000 kronor vardera för att utforma sina förslag – ska utses i mitten av september.

Enligt den preliminära tidsplanen ska deras tävlingsförslag vara inlämnade den 21 december. Och efter utställning i januari-februari, ska en jury fatta sitt beslut och dela ut priset på 200 000 kronor till vinnaren i mars nästa år.

•Hur länge dröjer det innan Brotorget har fått sin långsiktiga utformning?

- Jag vet inte om det blir före eller efter valet 2014, säger Bashir Hajo.

Mer läsning

Annons