Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hätskt inför antirasistisk manifestation

Debatten kring den planerade antirasistiska manifestationen har varit hård på internet. Nu skjuter arrangörerna fram den.

– Både vi och polisen vill ha mer tid för att planera inför manifestationen, säger en av arrangörerna.

Annons

Det var efter nazistmanifestationen förra lördagen som de tre Bollnästjejerna bestämde sig för att anordna en antirasistisk demonstration på Brotorget. De skapade ett evenemang på Facebook och på tisdagseftermiddagen hade 423 personer anmält att de tänkte komma.

Men både på Facebook och andra sidor, vissa med anknytningar till rasistiska och nazistiska organisationer, har det rasat en debatt om manifestationen.
Debatten på Facebook har arrangörerna kunnat påverka i viss mån, genom att radera rasistiska och irrelevanta kommentarer från evenemanget. En del av kommentarerna har också varit av mer oroväckande slag.
– Någon letade upp min adress och frågade om det bor många invandrare där, det känns väldigt obehagligt förstås, säger en av arrangörerna.

Kommentarerna på andra sidor har varit bra mycket grövre. ”Landsförrädare” är ett av de mildare omdömena som arrangörerna fått utstå. En person som kommenterar säger att en av arrangörerna ska få stryk, något som har anmälts till polisen. Polisen vill utreda hotbilden inför demonstrationen och har därför bett arrangörerna att skjuta upp den. Samtidigt innebär det att arrangörerna får mer tid att arrangera demonstrationen bättre.
– Vi vill bjuda in religiösa grupper, alla politiska partier och idrottsföreningar för att nå ut till många ungdomar. Det har också varit mycket missförstånd.

Många av de som skrivit och är negativa till demonstrationen tycker att man borde demonstrera mot våldtäkter i stället, med anledning av de anmälningar som förekommit den senaste veckan. Särskilt har det handlat om den anmälan om våldtäkt som kom in i mitten av förra veckan, något som den nazistiska manifestationen på lördagen berörde. Den rör en 18-åring som anmält att hon våldtagits av tre män utanför Tranan.
– Men vår manifestation har inget med våldtäkter att göra. Vi vill visa att det finns folk som är för mångfald och allas lika värde, säger en av arrangörerna.

Ni är inte rädda för att det ska uppfattas som att ni är hotade till tystnad?
– De har inte skrämt bort oss, det är det de inte gör. Men det känns dumt att ta onödiga risker. Vårt enda mål är att ha en trevlig och fredlig demonstration.
Manifestationen skjuts nu upp till 25 augusti.

Mer läsning

Annons