Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästhantering med proffs från USA

/
  • Omkring 130 personer kom på torsdagskvällen till ridhuset i Arbrå för att få höra John More föreläsa om hästhantering.
  • Under föreläsningen arbetade John Moore med ponnyn både i grimma och lös i en liten rund inhägnad.
  • John Moore berättade om sina metoder i hästhantering samtidigt som han demonstrerade dem på ponnyn Tyra.

Tyra var något av en problem-ponny med dominant attityd. Därför blev hon utvald som demonstrationsobjekt när hästhanteringsproffset John Moore från USA höll föreläsning för drygt 100 personer i Arbrå.

Annons

Johan Moore lever i Colorado i USA, men har under de senaste 20 åren regelbundet kommit till Sverige för att hålla kurser i hästhantering. Då och då dyker han upp bland annat i Rättvik. Men den lokala föreningen för western ridning – Western riders X-län – vill gärna att han ska komma till Hälsingland och hålla kurser i vilka man kan delta med sin egen häst. För att kolla av intresset för sådana kurser arrangerade de på torsdagskvällen en föreläsning i Nytorps ridhus med John Moore. Under kvällen demonstrerade han sina metoder, bland annat på ponnyn Tyra.

- Det är en tolvårig tjej som rider henne. Men Tyra gjorde lite som den ville med henne, hon hade ganska dominant attityd, berättar Michelle Lindblad Persson, som är ungdomsansvarig i föreningen.

Genom att jobba med hästen både i grimma och lös i en liten rund inhägnad fick John Moore ponnyn att ändra inställning.

- Det började med att ponnyn sparkade åt honom och efteråt hade den en mycket artigare attityd. Han befäste ett ledarskap för att få respekt från hästen, för att kunna bygga upp en kommunikation mellan häst och ryttare, säger Michelle Lindblad Persson.

Och visst kan det bli en fortsättning med träning för John Moore för föreningen. Det kom nämligen 130 till föreläsningen.

Mer läsning

Annons