Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda straff efter Akropolisbranden

Det blev hårda straff under fredagen när domarna föll vid rättegången efter Akropolisbranden. Båda de åtalade fick fängelsestraff.

Annons

En av männen som polisen har misstänkt för att ligga bakom den brand som inträffade på restaurang Akropolis i Bollnäs den 10 februari i år, dömdes till fängelse i fyra år för mordbrand.

Han var den förste som arresterades och anhölls som misstänkt för grov mordbrand två månader efter branden .

Den andre misstänkte som åtalades dök upp i utredningen lite senare när ytterligare en person häktades för mordbrand . Denne man dömdes nu till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till mordbrand.

Båda männen ska också tillsammans betala skadestånd till försäkringsbolaget på 335 000 kronor. De ska även tillsammans betala skadestånd till fastighetsägaren på 22 000 kronor.

I rätten yrkade åklagaren på att båda männen, som har kopplingar till restaurangen, skulle dömas för grov mordbrand eftersom de skulle ha planerat att elda i restaurang Akropolis och att de begick brottet tillsammans. Enligt åklagaren har de redan tidigare under kvällen hanterat bensin i lokalen och därefter lämnat den för att sedan återvända, krossa en ruta och antända bensin som hällts på golvet innanför dörren.

Räddningstjänsten släckte branden innanför dörren innan den hade hunnit sprida sig och ingen person kom till skada. De boende i de tre lägenheterna ovanpå restaurangen hade på egen hand lyckats ta sig ut men i räddningstjänstens sakkunnigutlåtande om branden står att branden innebar en beaktansvärd risk för människors liv och hälsa.

De två åtalade männen har under hela rättegången nekat till brott. Bollnäsmannen har hävdat att han blivit utsatt för rån och utpressning och att det är de personerna som har tänt eld på restaurangen.

De två försvarsadvokaterna ville att deras klienter skulle släppas på fri fot. Per Råström, som försvarar Bollnäsmannen., lade fram bevis för att hans klients historia kan vara sann. Han hävdade bland annat att de personer som vittnena har sett kan vara de påstådda utpressarna.

Gävlemannens försvarare, Jan-Åke Nyström, beskrev åtalet som ett indiciemål och ansåg att det helt saknades bevis mot hans klient.

– Vi ska studera domen närmare, men vi kommer att överklaga, säger Nyström efter att hans klient dömts till ett år och sex månader i fängelse.

– Vi anser att han ska frikännas, fortsätter han.

Tidningen har även sökt Bollnäsmannens försvarsadvokat för en kommentar till domen, men har inte under fredagen lyckats få tag i denne.

Mer läsning

Annons