Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård ton när älven tystnat

/
  • På sommaren släpps det normalt på 10 kubikmeter vatten i sekunden i snitt i den gamla älvfåran. Men från mitten av oktober handlar det bara om 0,5 kubikmeter nedanför Dönje. Då blir landskapet så här kargt.

Landskapet vid Bollnäsströmmarna i Ljusnan ligger öde, tyst och tomt. Så brukar det vara varje år som Fortum stryper tappningen i älvfåran vid kraftverket i Dönje i mitten av oktober.

Men skillnaden nu är att organisationen Älvräddarna och den lokala fiskevårdsföreningen skärper tonen.

Annons

Ett ord som skövling är starkt värdeladdat. Men Lars-Olov Södergårds, ordförande i Bollnäs fiskevårdsförening, tycker att det har full täckning i det här fallet.

- Det är ingen överdrift. Men det här handlar också om mycket mer än fiskevården. Det gäller vår älv, en puls för hela Hälsingland och ett nav i den ekologiska helheten, säger han.

Ljusnan norr om centrala Bollnäs ser helt annorlunda ut nu än innan de stora vattenregleringarna. Sedan mitten av 1950-talet leds det mesta av vattnet i en fem kilometer lång tunnel från Dönje i Röste till Varpnäs i Bollnäs. På det sättet uppnås en fallhöjd som sätter maximal fart på turbinerna och elproduktionen.

Den lilla tappning som återstår för den "gamla" älvsträckans del blir under större delen av året bara en rännil.

Under senhösten och vintern släpper kraftbolaget enbart på 0,5 kubikmeter vatten i sekunden vid Klumpströmmen och Lillströmmen strax söder om Dönje. Det kan jämföras med de 179 kubik som varje sekund leds via tunneln.

- Torrläggningen är direkt beklämmande. Vi har nyligen gjort en vandring längs de aktuella sträckorna för att dokumentera skadorna. Det är alarmerande upptäckter som gjorts. Det handlar om förstörda lekområden, död fisk och yngel instängda i grunda pölar, säger Jimmy Bergman hos Älvräddarna.

Tommy Vestersund, limnolog vid kommunens miljökontor, är lika upprörd.

- Det vatten som finns kvar bottenfryser. Det sker varje år. Och det värsta är att det är full lagligt att göra så här utifrån de gällande vattendomarna, säger han.

Hans Rohlin vid Fortum anser att hänsyn tagits till fiskeintressena när älven sänkts.

- Det var en nedtrappning successivt från den 22 till 31 oktober.

Mer läsning

Annons