Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han får ta hand om Påhl Olles fiol

/

Det finns lite nya saker inom folkmusiken att gräva fram berättar han. Stipendiet Påhl Olles fiol går i år till den nyfikne Jerker Hans-Ers från Arbrå, under Bingsjöstämman i Rättvik.

Annons

Folkmusiken har alltid funnits där. Som liten inspirerades han av sina föräldrars spelande, nu fascineras han av de riktigt gamla spelmännen som skrev musik som än i dag spelas med samma energi. Med motiveringen, "hans drivna fiolspel, hans nyfikenhet och vilja att utveckla sitt spel, och hans positiva inställning", får Jerker Hans-Ers stipendiet Påhl Olles fiol.

– Det är väldigt roligt, stipendiet blir ett bevis på att det går framåt. Som musiker är det väldigt svårt att själv se framgång, så det här känns kul, säger Jerker Hans-Ers.

Stipendiet delas ut varje år under Bingsjöstämman till en ung spelman som får använda Påhl Olles fiol som sin egen under ett år. Påhl Olle var en känd spelman från Östbjörka, Rättvik och sägs vara en förebild för en hel genration. Bingsjöstämman i Rättvik startar den 1 juli men redan under tisdagskvällen har människor samlats för att tjuvstarta stämman.

– Det är människor som älskar folkmusik som samlas här i tält och husvagnar. Det är någon som spelar i varje hörn och inte bara fiol som man kan tro, utan även gitarr, bas och blås, säger Jerker Hans-Ers.

Under sommaren spelar Jerker Hans-Ers med sitt band Triplex som i år vann första pris i tävlingen Årets unga folkmusikband 2015. När han inte spelar arbetar som turistinformatör på Träslottet och till hösten fortsätter han studera folkmusik på Musikkonservatoriet i Falun.

Mer läsning

Annons