Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieprogram kan stoppas i Bollnäs

Antagningen till två nya program vid Torsbergsgymnasiet i Bollnäs kan komma att stoppas.

Annons

Förra året beslutade barn- och utbildningsnämnden att starta (bland annat) ekonomiprogrammet och hotell- och turismprogrammet vid Torsbergsgymnasiet, när den nya gymnasieskolan införs i höst.

När den preliminära antagningen nu är klar, visar det sig att de båda programmen lockat få sökande. Hotellprogrammet har sex antagna och ekonomiprogrammet i dagsläget sju.

- Torsbergsgymnasiet har svårt att hålla sin budget, trots att vi ska minska med 15 tjänster – och vi föreslår att de här programmen inte startas, sa tillförordnade gymnasiechefen Inga Larsson vid nämndens sammanträde på onsdagen.

Nämnden fattade dock inget beslut om de båda programmen, trots att de elever som sökt och antagits preliminärt bara har möjlighet att söka andra alternativ fram till den 13 maj.

- Vårt ansvar mot eleverna är det skarpaste kravet. De måste få besked och inte luras inför hösten, sa förvaltningschefen Inga Malm. Men samtidigt har vi också ett ansvar mot personalen.

Ansvaret mot personalen innebär en skyldighet att informera om förändringar innan beslut fattas, enligt det samverkansavtal som finns mellan kommunen och de fackliga organisationerna – och det har inte skett i det här fallet.

Samverkansprocessen tar nu minst två veckor, fick nämnden besked om vid mötet. Och beslutet blev ett uppdrag till ordföranden att fatta nödvändiga beslut (något som är tillåtet i brådskande ärenden) efter samverkan – och samråd med nämndens arbetsutskott.

Mer läsning

Annons