Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustav blir nyhetsjournalist på andra sidan jordklotet

/
  • Gustav Sjöholm tar med sig dottern Mira, tio månader, och hustrun Johanna Engman när han flyttar till Australien.

– Det känns roligt och utmanande – och lite pirrigt såklart, säger Gustav Sjöholm.
I början av nästa år flyttar han till Australien för att jobba som journalist i Sydney.

Annons

Gustav Sjöholm är kvällsreporter på TT Nyhetsbyrån i Stockholm, där han varit anställd sedan 2012.

Nu blir Bollnässonen en av fyra journalister som får chansen att prova vingarna på andra sidan jordklotet, när TT flyttar nattredaktionen till Australien.

– Vi ska göra det jobb som de som jobbar natt i Stockholm gör i dag, det vill säga att skriva om det som händer under svensk nattetid. Det kan vara alltifrån polishändelser och olyckor på hemmaplan till utrikeshändelser, nyheter från nöjesvärlden och sportresultat.

I arbetsuppgifterna ingår en del videoredigering, bildhantering och jobb mot webben.

Gustav Sjöholm och hans kollegor kommer att ha sin arbetsplats i den australiska nyhetsbyrån AAP:s lokaler i Sydneys förort Rhodes. Där finns redan journalister från danska, finska och snart även norska nyhetsbyråer.

– Det blir roligt att sitta i en miljö där det förhoppningsvis blir full fart vid stora nyhetshändelser, säger han.

Det var drygt 20 journalister, från TT och utanför arbetsplatsen, som sökte de fyra utlandstjänsterna.

– Det ska bli intressant att vara med i uppstarten av ett nytt projekt och att få vara med och utforma det. Eftersom satsningen är alldeles färsk så är alla detaljer inte spikade än, men vi räknar med att vara på plats i början av nästa år. Det rör sig om ett till två år i Australien, med chans till förlängning.

Gustav Sjöholm är för närvarande föräldraledig med tio månader gamla dottern Mira. Hon och Gustavs fru, Johanna Engman, flyttar med till Australien.

– Det är en stor sak att flytta hela familjen till andra sidan jorden och det är mycket praktiska saker att lösa. Men det känns ändå som en bra tid i livet att göra det här och både jag och min fru ser det som ett äventyr och en fantastisk möjlighet.

Gustav Sjöholm är född och uppvuxen i Bollnäs. Han vikarierade på Ljusnan 2005 och fick efter avslutade journaliststudier först jobb på Ljusdals-Posten och därefter på Söderhamns-Kuriren.

2011 flyttade han till Stockholm för att arbeta på Svenska Dagbladet och sedan tre år tillbaka jobbar han på TT Nyhetsbyrån.

Han ser fram emot flytten till Australien.

– Jag har länge velat bo och arbeta en längre tid utomlands och det känns som att Australien och Sydney är en spännande plats att göra det i, säger Gustav Sjöholm.

Mer läsning

Annons