Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grusade planer på asfaltväg

/
  • Andreas Modig är ordförande i byalaget i Annefors, där vägen söderut nu ska bli grusväg.
  • Väg 546 är en asfaltväg i dåligt skick. Nu ändras planerna på ny asfaltbeläggning från Annefors och söderut mot Åmot i Ockelbo kommun.

I februari i år höll Trafikverket ett informationsmöte i Annefors om den planerade ombyggnaden av väg 546 mellan Alfta i Ovanåkers kommun och Åmot utanför Ockelbo. Den dåliga vägen skulle rustas och få ny asfalt, var beskedet.
Nu har Trafikverket ändrat sina planer. Vägen genom finnskogen söder om Annefors blir grusväg i stället – och Anneforsborna är inte glada.

Annons

Vägen mellan Alfta och Åmot pekades ut som den näst sämsta i Hälsingland i en rapport tidigare i år. Och Trafikverket (och dessförinnan Vägverket) har i flera år planerat och projekterat för en ombyggnad av sträckan.

Men så blev det inte. Byborna har nyligen fått samma informationsbrev som Trafikverket också har skickat ut till berörda kommuner. Där sägs det att verket med anledning av de mycket höga kostnaderna beslutat anlägga grusväg från fyra kilometer norr om Åmot och norrut till Annefors – en sträcka på cirka tre mil.

- Bitterheten är stor ute i bygden och det pyr och pratas överallt, säger Andreas Modig. Planeringen och projekteringen av ombyggnaden har säkert kostat miljoner – för att utreda något man inte ska göra. Och när vi frågade på mötet i vintras om det här verkligen blir av, fick vi till svar att Trafikverket inte lägger ner allt det här arbetet på något man inte ska genomföra.

Trafikverket hänvisar också till att antalet fordon, som trafikerar vägen söder om Annefors, inte är tillräckligt många för att en asfaltbeläggning ska vara motiverad.

- Vägen är ju så dålig nu, att det bara de skogstransporter som inte kan köras någon annanstans som går där, säger Andreas Modig. Genomfartstrafiken försvinner och det här gynnar varken företagsamhet eller turism i framtiden.

Mer läsning

Annons