Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna granna granar till salu

/

Det hög tid införskaffa sig en gran. Köpa eller hugga en egen - välj själv. Glöm inte att fråga med markägaren först om ni drar ut i skogen.

Annons

Att köpa julgran har tidigare blivit dyrare och dyrare för varje år. Men nu verkar julgranspriset i landet ha nått sin topp och priserna förväntas nu sjunka.

Mobackes trädgårdscenter har sålt julgranar i många år. Här kan man få tag på stora som små granar. Priset varierar från 195 kronor för de små granarna till 1495 kronor för de största.

På gärdet har Eltjänst AB försäljning av granar. Granarna för 150 kronor står utanför vid parkeringen och du betalar din gran inne i butiken. Att granarna står ute om nätterna kan såklart fresta personer till att stjäla.

Att de flesta gör rätt ifrån sig visade sig en morgon.

– När jag kom på morgonen hade någon satt en lapp i glipan i dörren och skrivit telefonnummer och att de tagit en gran men att de skulle komma in till butiken senare och betala för sig, säger Joakim Andersson som äger butiken.

Närmaste julgranskonkurrenten ligger vid Karlslund där Preem säljer julgranar. Att priserna gått upp på granarna de senare åren har inte gjort någon skillnad på priset hos Preem som ligger på 250 kronor för formklippta granar. Men det gäller att vara ute i tid.

– Två-tre dagar innan jul brukar de ta slut här, säger Janne Prytz.

Allt vanligare är dock att köpa en plastgran. Man slipper barr och kryp. Nackdelen med plastgranar är att många tycker det är tråkigare och mindre naturligt än att använda en riktig.

Men det finns ytterligare ett sätt att få tag på sin gran.

Att helt enkelt gå ut i skogen och ta sig en egen. Att hugga sig en gran i lönndom är stöld och som de flesta vet inte tillåtet. Produktionsansvarige för Mellanskog, Yngve Norgren, avråder:

– Det är dålig respekt mot skogsägaren som kanske jobbat länge med sin skog. Om man vill ta sin egen gran bör man ringa och fråga markägaren. Då får man ofta lov att ta en gran.

Mer läsning

Annons