Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greppa boken, fatta livet

/

På tisdag kväll inleds höstens författarkvällar på Bollnäs bibliotek. Först ut är Torgny Karnstedt, svetsaren som blev författare och nu åker runt och föreläser om brister i barn och ungdomars läsförmåga.

Annons

Han brukar kallas för en av de moderna arbetarförfattarna och har själv inget emot det epitetet.

- Ivar Lo brukade säga att det enda som är intressant att skriva om finns hos arbetarklassen, säger Torgny Karnstedt. Riktigt så långt vill jag inte gå, men det som finns där är onekligen väldigt spännande.

Hans senaste bok heter Mitt namn är Kocki och speglar en stads tillblivelse genom en skildring av en korvgubbe. En bok som väl följer hans tidigare arbetarskildringar.

Men det är mest om barn och ungdomars bristande språkkunskaper han tänker prata om. Han vill prata om varför det läsfrämjande arbetet bland de unga är så viktigt.

- Undersökning efter undersökning visar hur ungdomar mister sin förmåga att läsa och att uttrycka sig i tal och skrift, säger Torgny Karnstedt. Och det är ju det här det demokratiska samhället bygger på.

Nästa författarkväll blir tisdagen den 8 november. Då kommer den iranska författarinnan Azar Mahloujian, aktuell med den politiska thrillern Möter dig i Larnaca.

Tisdag den 1 november arrangerar biblioteket dessutom ett föredrag med Bo Sunnerfeldt som berättar om Bollnäsbördige fotografen Eric Hägg, som för 100 år sedan förevigade guldruschens dagar i Klondike.

Mer läsning

Annons