Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godisbutiken fyller 20 år

/
  • Eva Eriksson tog över butiken från dottern Birgitta

Biggans på Västra Stationsgatan måste nästan räknas som en institution i Bollnäs. I 20 års tid har Birgitta Eriksson och hennes mamma Eva försett Bollnäsborna med sötsaker.

Annons

Det startade den 18 augusti 1995, alltså för exakt 20 år sedan, i det hus som i dag inhyser restaurang Akropolis. Birgitta "Biggan" Eriksson hade övertalats av släktingar som drev godisbutik i Söderhamn att öppna något liknande i Bollnäs.

– Många tyckte väl att man var knäpp som trodde att det skulle gå, säger hon när vi hittar henne bland godishyllorna exakt 20 år senare.

Men nog har det gått bra för butiken. Biggans har överlevt såväl finanskriser som butiksdöd och hälsotrender. Ett sortiment på 80 sorters lösgodis har växt till 300.

Att butiken skulle heta Biggans var förresten inte något som Birgitta Eriksson själv var särskilt förtjust i till en början.

– Jag var 20 år gammal och tyckte att det var ganska pinsamt att kalla den så, säger hon.

Men familjen låg på och efter att en godisleverantör sagt "det är klart att butiken ska hetta Biggans" fick det bli så.

Nu är namnet så inarbetat att det inte går att byta ut, trots att Biggan själv faktiskt lämnade verksamheten för 10 år sedan. I dag arbetar hon som undersköterska, men 20-årsjubileet till ära blev det en come back bakom kassaapparaten.

Mamma Eva Eriksson tog över 2005 och har drivit butiken sedan dess. Det var i hennes regi som Biggans flyttade in i de nuvarande lokalerna, där det tidigare tillverkades plåtar till Ljusnans tryckpressar.

– Jag visste inte ens att det fanns en lokal här. Men när jag fick se den insåg jag att den skulle bli perfekt om den gjordes i ordning, säger hon.

Den här typen av renodlade godisbutiker blir en allt ovanligare syn, särskilt i mindre städer. Men på Biggans har man inga planer på att utöka sortimentet med spel och tobak. Eva Eriksson vägrar till och med att sälja energidrycker.

Kanske kommer namnet att leva kvar i 20 år till, vem vet. Men för Eva Erikssons del börjar det bli dags att tänka på refrängen.

– Jag har sagt att jag ska sluta i december nästa år. Och jag har redan spekulanter som vill köpa butiken.

Mer läsning

Annons