Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Givmildhet som överraskar Erikshjälpen

/
  • Nyss fick Erikshjälpen 10 ton paketerat vatten och hundra kartonger med helt nya kläder. Lars-Erik Pherzon berättar att de aldrig fått så stora gåvor förut.

Erikshjälpen fick nyligen ta emot 10 ton paketerat vatten och hundra kartonger med helt nya kläder. Allt kommer till stor nytta i Lettland.

Annons

Butiken är stängd på Erikshjälpen, men i lagret pågår arbetet för fullt. Saker ska sorteras och tas emot. Enligt föreståndaren Lars-Erik Pherzon finns ingen gåva som är för liten eller för stor för den delen. Nyss fick Erikshjälpen ta emot 10 ton paketerat vatten från företaget Flästa källa. Sex ton kom fram till kvinnofängelset i Riga lagom till midsommarafton.

– Du kan inte dricka kranvattnet där, så den här gåvan är otroligt värdefullt, säger Lars-Erik Pherzon.

Men fler glada överraskningar väntade. Klädföretaget Lindberg stod med ett stort parti nya, men något felsydda ytterkläder som inte gick att sälja. De 2 000 plagg ligger nu och väntar på Erikshjälpens lager och ska snart köras vidare till Lettland.

– Handlarna i Bollnäs är givmilda. Vi får ofta in grejer från olika butiker, men jag har aldrig varit med om att vi fått in så här mycket. Det är grymt, konstaterar Lars-Erik Pherzon med entusiasm i rösten.

Var tredje vecka kör en långtradare till Lettland med förnödenheter som Erikshjälpen i södra Hälsingland samlat in. Trots att huvudstaden Riga ligger bara 40 mil från Stockholm är verkligheten en helt annan.

– Annika Östberg var med oss i julas när vi besökte byar utanför Riga. Hon har levt ett kriminellt liv, bott i knarkarkvartar, suttit i fängelset och trodde att hon sett allt, men grät redan efter första huset vi besökte. Hon hade aldrig sett en sådan missär, berättar Lars-Erik Pherzon.

Mer läsning

Annons