Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"GHB nära att kosta mig livet"

/
  • Sedan två och ett halvt år tillbaka är Christian Ståhlberg drogfri. Nu vill han vara en förebild för andra.

Christian Ståhlberg, 24, vet vad GHB kan göra.

En vinternatt för fyra år sedan höll han på att ramla i ån efter att ha testat drogen

Nu vill han varna andra.

Annons

GHB är ett stort problem i Bollnäs, men under senare tid har drogen även börjat sprida sig till Söderhamn och Ovanåker.

Christian Ståhlberg från Söderhamn vet vilka riskerna är.

Han är inte förvånad över de många överdoseringarna. Snarare orolig.

- Vi hade nyligen en överdosering i Söderhamn också. Jag hoppas verkligen inte att GHB får ett fäste här. Det är en riktig skitdrog, säger Christian.

Förutom att GHB är en farligare drog än andra är den lätt att överdosera.

Själv kom han i kontakt med droger första gången när han var i 15-årsåldern och bodde på ett ungdomshem.

Det var mest hasch och amfetamin han missbrukade, men när Christian blev bjuden på GHB på en fest för fyra år sedan, tackade han inte nej. Allt gick i.

- Är man missbrukare tackar man ja till det som bjuds, typ. Jag minns att jag gick, sov och pratade i telefonen samtidigt. Det var vinter och jag gick med snö upp till knäna, när jag krockade med en stubbe intill åkanten. Drogen hade kunnat kosta mig livet om jag hamnat i ån.

Christian har aldrig överdoserat GHB men har varit mycket illa däran av annat missbruk. När det var som värst drogade han varje dag i över ett halvårs tid. Och mängderna blev bara större och större.

För två och ett halvt år sedan kom vändningen. Han var trött på att ljuga, vara otrogen och begå brott för att finansiera sitt missbruk. Han var ingen person att lita på.

22-åringen mådde helt enkelt pyton.

- Jag hade ju tre barn, ett bonusbarn att ta hand om. Fan, de måste ju ha en förebild. Jag ville inte att det ska gå lika illa för dem som det gjorde för mig. När jag väl hade fattat beslutet gick det bra att hålla sig borta från skiten, säger Christian.

I dag jobbar han som säljare på ett företag och han försöker vara en bra sambo och familjefar. Och i sommar kommer det ett nytt barn. Det första som får uppleva honom helt ren.

Mer läsning

Annons