Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"GHB en snuskig våldtäktsdrog"

Det var i Göteborg det började. Sedan 2003 har 19 personer dött och bara under 2007 kom 120 personer som överdoserat GHB till Sahlgrenska sjukhuset.

I dag har ungdomarna börjat förstå och ser drogen som en snuskig skitdrog.

- Det är en livsfarlig drog, den genomsnittlige GHB-isten dör när han är 25, säger socionomen Mattias Gullberg.

Annons

- 15 överdoseringar sedan i julas? Det är bedrövligt.

Mattias Gullberg blir förskräckt när han får höra hur läget ser ut i Bollnäs just nu.

Han arbetar som socionom på Mini Maria Hisingen som är en öppenvårdsmottagning för ungdomar som har narkotika- och alkoholproblem. Och han vet vad han pratar om när det gäller de kemiska preparaten.

Det var nämligen i Göteborg det började i slutet av 1990-talet och ingen motsvarighet fanns i hela världen. Precis som situationen är i Bollnäs just nu var det ingen som riktigt visste vad som skulle göras.

- Jag kan inte säga att vi har riktigt lyckats lösa problemet här heller. Men i dag så känns det som om vi har skrämt upp ungdomarna ordentligt. Många har uppmärksammat riskerna och tar avstånd till polare som får delirium, kräks och våldtar, säger Mattias Gullberg.

Han säger att det är viktigt att socialförvaltningen, polisen och sjukvården arbetar ihop för att lösa problemen. Men att det inte alltid fungerar.

- Här i Göteborg har vi fortfarande problem med detta, efter en överdosering är det viktigt att personen omhändertas av myndigheterna omgående och inte bara går hem efter ett uppvaknande på akuten, säger Mattias Gullberg.

Myndigheterna måste dessutom vara uppmärksamma på att missbrukarna alltid svävar i livsfara eftersom GHB är så svårt att dosera. De riskerar att dö i varje ögonblick de har drogen i kroppen.

- Så illa är det. Därför måste socialtjänsten agera snabbt och ansöka om tvångsvård enligt LVM, lagen om vård av missbrukare, omgående. Det räcker inte med motiverande samtal.

Mattias Gullberg håller med Bollnäs socialchef Lennart Nyman om att vården är dyrbar, lång och komplicerad. Att det kan ta några år innan personen är återställd.

- Fortfarande finns det ingenting skrivet om hur behandlingen ska se ut, så jag förstår om man ibland känner sig maktlös. Men man får inte släppa taget utan försöka hitta lösningar i samverkan.

Fotnot: Mattias Gullberg har tillsammans med Jari Kuosmanen skrivit en 104 sidor lång forskarrapport i ämnet som heter GHB – Användning, spridning och samhällsinsatser. Den finns att tillgå på fou.www.gr.com.se

Mer läsning

Annons