Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genom dem hjälper familjer varandra

/
  • Christer Schwartz och Anna-Lena Larsson har flera saker på gång. Bland annat en lokal med kafé, barnpyssel och vävstolar dit alla ska vara välkomna för att umgås.

När en familjs ekonomi är i spillror och samhället inte ställer upp så finns det ändå hjälp att få. Genom det nystartade projektet Familj till familj har en handfull familjer fått akut hjälp.

Annons

Samhället blir tuffare, klyftorna ökar och många familjer har svårt att få ekonomin att gå ihop. Men viljan att hjälpa är också stor.

Under flera år drev diakon Christer Schwartz ett projekt i Visby, där han arbetade, som kallades Familj till familj.

– Det började med att en av mina kollegor blev förfärad över en familj som socialtjänsten inte ville hjälpa. Hon gick runt och knackade dörr och frågade om de hade saker att avvara, berättar Christer.

Sedan fick fler familjer hjälp och arbetet flyttade ut på nätet. När Christer i våras flyttade till Bollnäs följde konceptet med.

– Jag tog kontakt med honom under hans första arbetsdag eftersom jag hade en liknande grej, Klädbytesgarderoben, sedan tidigare, säger Anna-Lena Larsson. Vi träffades ganska snart och bestämde att vi kör i gång tillsammans.

Läs också: Hon lämnade extremhögern – en resa från hat till kärlek

Expos Daniel Poohl om att lämna högerextrema rörelser: "Man riskerar att ha väldigt lång väg tillbaka"

– Den stora skillnaden är att vi har fått med 1 100 familjer på fem månader. I Visby tog det tre år att komma lika långt, säger Christer.

Mycket i Familj till familj sköts i en Facebookgrupp med samma namn.

– Det fungerar som skänk och tigg, Man skänker, man skänker vidare, man efterlyser och man byter, säger Anna-Lena.

Men det finns också ett arbete som görs av Anna-Lena och Christer, som kräver diskretion och kvällsjobb. Det handlar om de familjer som behöver akut hjälp för att få mat på bordet.

– Vi kan göra en väldigt snabb insats, säger Anna-Lena.

När en familj har tagit steget att våga be om hjälp pratar Anna-Lena eller Christer med dem för att se så att alla andra möjligheter är uttömda.

– Ofta kan det stanna vid att jag ger råd inför möten med socialtjänsten, säger Anna-Lena.

Men i en handfull fall har Anna-Lena frågat i gruppen om människor är villiga att skänka pengar till en familj i nöd.

– Första gången jag lade ut en sökning var klockan halv tolv på kvällen. Då sover de flesta. Klockan åtta kunde jag avsluta ärendet och då hade vi fått in tolvhundra spänn. Det är så enkelt att bara swisha lite pengar. Så dem kunde vi hjälpa direkt och åka och handla samma morgon.

Anna-Lena har i flera fall följt med familjerna och handlat och sedan lagt ut kvittot i gruppen. Men vilka familjerna är hålls hemligt.

– Jag ser att många av dem som skänker inte har så mycket själva, men de swishar ändå 20, 30 kronor. Och tillsammans blir det mycket, säger Anna-Lena.

– Givmildheten har ökat. Man tror att samhället och socialtjänsten ska stötta, men när man ser att de inte gör det är man beredd att själv hjälpa till, säger Christer.

Den senaste tiden har dessutom Familj till familj börjat ta emot gåvor från företag, som matkassar, frisörbesök och barnaktiviteter som sedan skänks vidare till de mest behövande familjerna.

Som om inte Familj till familj vore nog så har Anna-Lena och Christer dessutom fler saker på gång i Svenska kyrkans regi, där Anna-Lena nu arbetstränar efter en tids sjukskrivning. De ska få låna en samlingslokal av hyresvärden på bostadsområdet Granbergshöjden och hålla den öppen för alla som vill komma dit.

– Där ska vi öppna kafé och så har vi fem vävstolar som står uppställda där inne. Vi kommer att köpa in barnpyssel och lite andra grejer, så det kommer att vara öppet för alla. Där kan vi köra lite studiecirklar och föreläsningar, säger Anna-Lena.

Mer läsning

Annons