Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genande elever svävar i dödsfara

/
  • Skolelever som genar - livsfarligt. Och än farligare blir det då mörkret och halkan gör entré på allvar.

Skolan, polisen, räddningstjänsten, kommunen, X-trafik - alla vet att Sjukhusvägen i princip när som helst kan leverera en riktigt allvarlig olycka. Skoleleverna på Lust & Lära och Hälsingegymnasiet genar när de kliver av bussen några minuter innan skoldagen börjar.

Annons

Då bussen stannar på den hållplats som ligger i nivå med Nyhamre skola väljer eleverna att inte använda sig av den gång- och cykeltunnel som finns cirka 75 meter framför bussen.

Istället går de bakom bussen, kollar om vägen är någorlunda klar och sprintar snabbt över den oftast intensivt trafikerade Sjukhusvägen.

Då Ljusnan kontrollerade elevernas trafikbeteende strax före nio på måndagsmorgonen klev ett tjugotal elever av bussen och gjorde exakt det de inte ska göra: Gick bakom bussen, sprang över vägen och sneddade sedan upp mot skolentreérna.

* Varför gör ni så här? Det är ju livsfarligt?

- Ja, jo, men det blir för lång väg om vi går i tunneln. Vi tjänar ett par minuter om vi genar.

Konstaterade eleverna.

Anders Ringård och Dennis Malmberg, skolledare på Lust & Lära respektive Hälsingegymnasiet, känner väl till problemet.

- Vi har pratat enormt mycket om det här, säger Anders Ringård. Och vi har prövat med övervakning. Då lyder eleverna. Men så snart vi försvinner gör de som vanligt igen. Det här är ett oerhört allvarligt problem och en olycka vore rena mardrömmen.

Sjukhusvägen är redan i dag hårt belastad av trafik till och från sjukhuset/Hedenområdet och än värre lär det bli då den så kallade Hedenlänken öppnar för trafik nästa år. Alla snabba utryckningar från räddningstjänsten ska också räknas in i den totala trafiksituationen.

Flera alternativa förslag till lösningar har korsat luften. En tanke är att skolbussen helt enkelt passerar den aktuella busshållplatsen utan att stanna, vänder i närheten av sjukhuset och sedan, på återvägen, släpper av eleverna på rätt sida.

En annan möjlig lösning vore om en busslinga skapades i närheten av den gamla sjukhusparkeringen - då skulle eleverna hamna på rätt sida direkt.

- Bussen kan aldrig köra ändra fram till skolentreérna, där är det alltid mängder av elever i rörelse, säger Per-Hasse Ekelund, terminal- och hållplatsansvarig på X-trafik.

- Den säkerhetsmässiga lösningen finns ju - undergången - redan i dag. Men den sätts ur spel om eleverna inte gör rätt utan istället skapar risksituationer.

Så nu skissar Ekelund på den där sepasrerade busslingan.

- Förslaget ska vara klart inom kort, lovar han.

Urban Kling är kommunens gatu- och fastighetschef. Trafiksäkerhetsåtgärder och samordning av kommunens trafiksäkerhetsfrågor är hans bord.

Då förslaget är klart ska det tittas på, budgetprövas och efter bygglovet upphandlas. Kostnaden för en ny och säker busslinga är helt och hållet kommunens.

* Räcker det med hundratusen..?

- Nix, nog blir det dyrare än så.

Säger gatuchefen.

Mer läsning

Annons