Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GE-klaven uthärdade vädrets makter

/

En häftig inramning blev det för GE-klaven och dansarna när de framförde Volund på Loses finnskogsteater. Man fick inte bara skogens sus i bakgrunden – utan också extra dramatik tack vare rejäla regnskurar.

Annons

Dramat Volund, med GE-klaven och dansare från estetiska programmet och Hälsinglands dansteater, har redan framförts i Bollnäs. Men en helt annan föreställning blev det när man flyttat ut den till djupaste finnskogen, där naturen både kunde hjälpa till och ställa till med bekymmer.

Men först ut på scenen var "förbandet": CantiLenakören, som sjöng i flera olika konstellationer. De yngre sjöng bland annat musik ur Disneyfilmen Aladdin och ur musikalen Annie. Därefter tog de lite äldre över, och vi fick till exempel höra Ray Charles "Hallelujah I live her so" och några gospellåtar.

Därefter var det så dags för GE-klaven och dramat om Volund, en berättelse som från början hämtats ur Eddan. Berättelsen är karg, våldsam, sorglig och urgammal och nog passade vajande gammal granskog bra som inramning.

– Det nordiska vemodet griper tag, viskade någon i publiken till sitt sällskap och den beskrivningen kunde nog många stämma in i.

Med sig hade kören också dansare, som illustrerade berättelsen samtidigt som kören sjöng och recitatören Margaretha Sundström läste högt ur berättelsen. Och lagom till den mest dramatiska sången, om hur smeden Volund planerar sin gruvliga hämnd mot dem som stulit från honom, passade vädret på att hjälpa stämningen på traven. Regnet började ösa ner och man fick möblera om lite på den lilla scenen för att kunna fortsätta.

Bitvis lugnade regnet ner sig men när finalnumret skulle framföras fick dansarna ställa sig på ett blött scengolv, i hällande regn, för att framföra sin dans.

Men ingen lät sig nedslås av regnet – föreställningen fortsatte precis som den var tänkt och efteråt möttes både blöta körsångare och genomblöta dansare av välförtjänta applåder.

Mer läsning

Annons