Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GBL i Bollnäs en riksdagsfråga

Förra veckan besökte riksdagsledamoten Hans Backman (FP) polisen i Bollnäs för att informera sig om drogsituationen.
Nu vill han att regeringen narkotikaklassar GBL.

Annons

Hans Backman sitter på riksdagens Gävleborgsbänk. Efter kontakter med partikollegan Peter Nordebo, fullmäktigeledamot i Bollnäs, gjorde han förra veckan ett besök hos polisen.

- Jag hade fått information om dödsfallen och den senaste tidens många överdoseringar av GBL, så jag ville informera mig om läget, säger Hans Backman.

Med sig hade han både Peter Nordebo och Rakel Lundgren.

Efteråt kunde de konstatera att Bollnäspolisen arbetat kraftfullt för att försöka begränsa kretsen av unga som missbrukar preparatet, men att de samtidigt inte har tillräckliga resurser för att komma åt problemet fullt ut.

- Så länge GBL inte är narkotikaklassad har polisen inte så mycket att säga till om. Det vill jag försöka ändra på, det är hemskt det som händer i Bollnäs och dess omnejd, säger Hans Backman.

Under onsdagen lämnade han in en skriftlig fråga till justitieminister Beatrice Ask där han undrar om hon avser att ta initiativ till en ändring av lagen som resulterar i en narkotikaklassning.

- GBL är lätt att få tag på och billigt. Ett beroende av GHH och GBL uppstår snabbt och blir mycket intensiv och missbruket kan leda till döden. Dagens befogenheter för polis och åklagare att beslagta och förstöra vissa hälsofarliga missbrukssubstanser räcker uppenbarligen inte. En tydlig narkotikaklassning av GBL skulle ge polisen verktyg för att omhänderta och lagföra den som innehar substansen, skriver han till justitieministern.

Eftersom det handlar om unga människors liv hoppas han att regeringen ser allvaret i problemet och förändrar lagstiftningen.

- Vi måste ge polisen de befogenheter de behöver innan fler människor dör. Så självklart hoppas jag på ett gehör, säger Hans Backman.

Mer läsning

Annons