Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästgivars uppvaktas efter världsarvet

/
  • Sonja Ericson kan knappt fatta att det är sant. I går, under Hälsingegårdarnas dag, uppvaktades hon av Bollnäs kommunalråd.

Under Hälsingegårdarnas dag var det festligare än vanligt på Gästgivars. Kommunpolitiker uppvaktade gårdsägarna och Arbrå Hemslöjdsförening som driver verksamhet på gården sedan många år tillbaka.

Annons

I söndags kom det efterlängtade beslutet att sju Hälsingegårdar tar plats på UNESCO:s världsarvslista. En av gårdarna är Gästgivars i Vallsta. Som de flesta andra gårdar är den privatägd och en av delägarna är Sonja Ericson. Hon var på plats i Sankt Petersburg när beslutet togs.

– Det var helt magiskt att vara där och länsrådet Anna-Lena Österborg som ledde presentationen gjorde det utmärkt, säger hon.

Nu är hon tillbaka i Hälsingland och igår, under Hälsingegårdarnas dag, fick hon ta emot blommor av Bollnäs kommunalråd Marie Centerwall. Trots att det gått några dagar är Sonja Ericson fortfarande omtumlad.

– Jag fattar nog inte än hur pass unikt och värdefull gården är, säger hon och hoppas att beslutet blir ett lyft för hälsingeturismen och hemslöjden.

Arbrå Hemslöjdsförening blev också uppvaktade. De har sedan 1950-talet haft verksamhet på gården. Fullmäktiges ordförande Stefan Permickels överlämnade en tovad trana till Erik Nordin, ordförande för Arbrå Hemslöjdsförening.

Mer läsning

Annons