Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garderar med friskoleansökan

/
  • Pontus Rogala och hans

Byskolorna i Bollnäs AB ansöker hos Skolinspektionen om att få starta friskola i Söräng. Ansökan gäller ett fristående fritidshem, en fristående förskoleklass och en fristående grundskola i Bollnäs kommun. Totalt berörs i nuläget 69 elever.

Annons

Byskolorna i Bollnäs AB hann precis landa sin ansökan hos Skolinspektionen före 31 januari, som var stoppdag för ansökningar om att få bedriva friskoleverksamhet från och med läsåret 2013/2014.

Det finns en hotbild mot Sörängs skola och den debatt som förevarit med plus och minus för olika byskolor i farozonen har satt fart på föräldrarna i Söräng.

Pontus Rogala, som med sin sambo har två barn i Sörängs skola, kommenterar:

- Egentligen vill vi att vår skola drivs vidare i kommunal regi. Men kommunen kan inte ge det löftet i dag. Så för att säkerställa att skolan blir kvar om kommunen säger nej till Söräng vill vi bli godkänd som huvudman för friskolan - se det som en sorts gardering, säger Pontus Rogala.

Kommunen har fått en kopia av ansökan från Byskolorna i Bollnäs AB och har fram till den 13 april på sig att formulera ett remissvar.

I den intresseundersökning för att starta en friskola i Söräng som gjordes under januari finns ett starkt stöd för friskoletanken. Av de 67 tillfrågade vårdnadshavare som svarat ville 63 att deras barn skulle gå i den föreslagna friskolan medan fyra sa nej. Nio tillfrågade svarade aldrig.

I nuläget tittar Byskolorna i Bollnäs AB närmare på lokalfrågan.

- Vi ska ha en lösning på den också - om kommunen skulle välja att lägga ner i Söräng, säger Pontus Rogala.

- Vi har uppvaktat politikerna i fullmäktige. Det vi kan säga är att de i alla fall har lyssnat på vad vi har att säga.

Fortsättning följer.

Mer läsning

Annons