Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullspäckad sommar i och vid Träslottet i Arbrå

Träslottet i Arbrå laddar nu för årets sommarsäsong som sträcker sig mellan den 11 juni och 21 augusti. En nyhet denna sommar är att det går gratis buss onsdagar och torsdagar i samband med olika arrangemang från Bollnäs busstation till Träslottet och åter.

Annons

Se klippet: Kenneth Petersson och Katarina Nordin berättar om några aktiviteter i sommar. Stefan Permickels berättar om gårdens egentliga namn.

– Det kommer att bli en fullspäckad sommar vid Träslottet, säger Katarina Nordin som är projektledare för det som händer vid Träslottet i sommar.

Besökarna kan bland annat bespetsa sig på örtvandring, Jakob Trollkarl, clownen Manne, workshops, pysselverkstad, föreläsningar, skateboardåkning, isprinsessor och teater. Det mesta som det bjuds på är dessutom gratis.

Onsdagar och torsdagar blir de stora aktivitetsdagarna vid Träslottet i Arbrå i sommar. Tre fredagar blir det också på konserter.

Tre kvällar blir det konserter, som inte är gratis. De börjar med Draupner den 12 juli, sedan följer konserter med Moa Holmsten och Fredrik Svensson den 15 juli och Karin Hans-Ers och Joakim Simonsson den 12 augusti.

Träslottet inrymmer numera även besökscentrum för världsarvsgårdarna och kaféet har fått en ny arrandator Lars Svensson som med Pamela Solin Adobati även driver restaurang i den gamla ladugården. Det finns några hälsingespecialiteter på menyn som ostkaka.

Läs mer: De tar över Träslottets café & restaurang

– Världsarvet och även på andra håll, som museet i Bollnäs, fokuserar i år på interiörmåleriet. Här på Träslottet får man inte missa måleriet i gammelbyggningen på övervåningen, där Göras Hans Hansson har målat, säger Melanie Platzgummer som är världsarvssamordnare och sköter besökscentrum vid Träslottet.

Kenneth Petersson leder ett projekt Träslottets trädgård för att sysselsätta nyanlända och ungdomar. De har fått trädgården att blomma upp. De odlar även mer ovanliga kryddor och grönsaker som chili, meloner och parika.

Läs mer: Hit går Bollnäs statliga flyktingpengar

Utställningar och barnverksamhet ingår också i aktiviteterna vid Träslottet. Det var Willy Maria Lundberg, som i början av 1960-talet döpte gården till just det och gjorde den till en riktigt turistattraktion. Författaren Vilhelm Moberg var en av dåtidens kändisar som besökte Träslottet då och då.

– Gården heter fortfarande Hans-Anders och huvudbyggnaden är från 1790-1800, säger Stefan Permickels, ordförande i Erik & Marta Perssons minnesstiftelse, som äger gården.

Den som vill veta mer om Willy Maria Lundberg och hennes dotter Irja och Irjas make Håge Persson som drev Träslottet får inte missa den lilla utställningen om dem på övervåningen i den gamla huvudbyggningen.

Där berättas även om makarna Erik och Marta Persson som en gång i tiden ägde gården.

Läs mer: Hälsingegårdar för lata - tips vid Träslottet

Mer läsning