Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmäktige säljer Nytorp för 7,5 miljoner

Lantbruksfastigheten Nytorp i Arbrå ska säljas till företagargruppen med Jan-Erik Hansson, Pär Eriksson och Pär Eklund för 7,5 miljoner kronor.
Det beslutade kommunfullmäktige i Bollnäs med siffrorna 30–14 på måndagskvällen.

Annons

Oppositionen var splittrad när beslutet om försäljningen fattades.

Bollnäspartiet, med Olov Nilsson Sträng i spetsen, yrkade på att försäljningsprocessen kring Nytorp skulle avbrytas – och att en ny anbudsinfordran ska genomföras. Han fick stöd från M och KD i voteringen, men bara en av de fem C-ledamöterna (Iréne Frank) röstade för hans förslag.

Redan innan debatten började, klargjorde Kenneth Nilshem (C) att fullmäktigegruppens majoritet ställde sig bakom kommunstyrelsens förslag från måndagseftermiddagen – att sälja till Jan-Erik Hansson med flera.

C-gruppen hade före fullmäktigemötet diskuterat den senaste tidens anbud och skrivelser från bland andra partikamraten Karin Ånöstam – som har tagit timeout från sina politiska uppdrag i kommunen tills försäljningsprocessen kring Nytorp är avslutad.

Karin Ånöstam har genom företaget Naturlära i Hälsingland AB sökt tillstånd för att driva Nytorp som friskola. Hon ingår också i gruppen kring Sigrid Bergåkra, som från början lämnade ett anbud på 5,4 miljoner för fastigheten.

Förra måndagen, två månader efter anbudstiden utgång, kom ett nytt anbud på 10,4 miljoner från Ånöstam och Bergåkra – med hänvisning till otydliga anbudsvillkor. Två dagar senare kom en ny skrivelse, där det föreslogs en arrendelösning i stället – och under gårdagen ett förslag på en entreprenadlösning.

De olika skrivelserna diskuterades inte i debatten.

I den avslutande voteringen stödde också de tre SD-ledamöterna majoritetsförslaget från S, FP, SVP, V, och MP.

Försäljningen kommer nu att genomföras – om fullmäktiges beslut inte överklagas.

Mer läsning

Annons