Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola som är fulltecknad

/
  • Rektor Anders Ringård har lett verksamheten vid Lust & Lära sedan starten. Innan friskolan startade var han i olika omgångar verksam vid både Gärdesskolan och Granbergsskolan.

Tiden går. Till hösten startar friskolan Lust & Lära i Bollnäs sitt femte läsår. Men rektorn och delägaren Anders Ringård ser inga svårigheter att motivera sig.
- Vi upprätthåller den fina andan genom handplockad personal och en positiv grundsyn, säger han.

Annons

När friskolan vid gamla sjukhuset drog igång höstterminen 2009 minskade elevunderlaget i Bollnäs kommunala högstadieskolor med 240 elever. Så stort var intaget i starten för alla årskurser vid friskolan.

Nu handlar det om att ta in 108 nya sjuor vid Lust & Lära till hösten. Totalt har den privata skolan 342 elever i dag.

Och den nivån ska inte höjas ytterligare.

- Vi vill hålla oss där, säger både Anders Ringård och Peter Nyman, den senare styrelseordförande i friskolebolaget.

Omsättningen enligt det senaste årsbokslutet (från halvårsskiftet 2012) var 26 miljoner kronor. Rörelseresultatet efter avskrivningar låg på plus 2,2 miljoner.

Någon oro för elevunderlaget finns inte. Anders Ringård framhåller att det redan är fulltecknat för nya elever till läsåret 2013–2014. Han betonar också att det finns en kö som sträcker sig till 2025.

- Till nuvarande läsår tog vi in 126 elever och då återstod det ändå 100 som inte kunde tas in.

Att skolan under lördagen höll öppet hus för barn, föräldrar och andra intresserade ska alltså inte främst ses som marknadsföring. Motivet är, enligt skolledningen, ett annat.

- Vi vill visa att skolan fungerar bra och har höga pedagogiska ambitioner, säger Anders Ringård.

- Varje studiegrupp hos oss har 18 elever, inte 27 eller 30 som på en del andra håll.

Men det finns en jämförande statistik som inte ger en fullt lika smickrande bild. Enligt Skolverkets sammanställning hade endast 74,4 procent av lärarna formell behörighet läsåret 2011–2012. Av fem intervall fanns Lust & Lära i det näst sämsta, med låg behörighet. Samtidigt var behörigheten 89 procent vid det kommunala högstadiet på Granbergsskolan.

Å andra sidan fick 95 procent eleverna hos Lust & Lära godkänt i alla ämnen – på Granberg var det 72

Turordningen för intagningen av elever baseras på det datum som ansökan är inlämnad. I andra hand handlar det om geografisk närhet och i tredje som syskonförtur.

Systemet innebär att nyinflyttade inte har någon egentlig chans att komma in.

Mer läsning

Annons