Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola överklagar sänkt ersättning

/
  • Dennis Malmberg är styrelseordförande i Hälsingegymnasiet AB och lärare på skolan.

- Det här är inte rättvist, säger Dennis Malmberg som är styrelseordförande och delägare i Hälsingegymnasiet AB.

Annons

Dennis Malmberg startade friskolan tillsammans med lärarkollegorna Nina Blom och Roger Wallgren för snart fem år sedan – då med första årskursen på teknikprogrammet.

Skolan har vuxit efterhand och har nu 250 elever på tre program – teknik, natur och ekonomi. Teknik- och ekonomiprogrammen finns inte längre på kommunala Torsbergsgymnasiet i Bollnäs, men naturprogrammet finns på båda.

Friskolor finansieras med bidrag från elevernas hemkommuner, bidrag som ska motsvara kommunens egna kostnader för motsvarande utbildning.

- Och det fungerar fortfarande när det gäller naturprogrammet, säger Dennis Malmberg. Eftersom kommunen själv har det programmet, så utgår bidraget till oss från deras faktiska kostnader. Men när det gäller de andra två programmen beror ersättningarna numera på vilken kommunal gymnasieskola i Hälsingland som kan driva dem billigast.

Hälsingegymnasiet har nu överklagat det senaste beslutet om så kallade interkommunala ersättningar, som barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs fattade i december 2012, till förvaltningsrätten i Falun.

Bakgrunden till överklagan är att kommunerna i Hälsingland numera har ett samverkansavtal, som gäller elevernas möjligheter att välja gymnasieutbildning inom landskapet. Där utgår ersättningsnivåerna per elev från Skolverkets så kallade riksprislista.

- Men Bollnäs kommuns besked nu, är att de betalar ersättning för elever som söker till oss enligt en annan prislista – med lägre belopp.

Både när det gäller teknik- och ekonomiprogrammet har Hudiksvall i dag den lägsta kostnaden i Hälsingland – cirka 83 000 kronor per elev på teknikprogrammet och 71 000 på ekonomiprogrammet. Och enligt överklagan ligger de nivåerna cirka 10 000 respektive 23 000 under genomsnittet för de kommunala skolor i landskapet.

- Det här känns inte rättvist. Det handlar om cirka 1,5 miljoner kronor, som dras från våra elever, säger Dennis Malmberg.

Nu hoppas han och övriga skolledningen på att förvaltningsrätten ska upphäva kommunens beslut och ge friskolan rätt till bidrag som motsvarar medelvärdet av kostnaderna för kommunerna i samverksansområdet med motsvarande utbildning. I andra hand hoppas de på ersättning enligt Skolverkets riksprislista.

Mer läsning

Annons