Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friscordia försatt i konkurs

Konferens- och researrangören Friscordia AB i Bollnäs har försatts i konkurs vid Hudiksvalls tingsrätt.
- Trist och sorgligt att det inte gick längre, samtidigt känns det skönt att ha satt ned foten, säger Benny Engberg, delägare i företaget.

Annons

Konkursen blev ett faktum för ett par dagar sedan, efter att representanter från Friscordia, tingsrätten och Skatteverket träffats och pratat igenom situationen.

Benny Engberg anger vikande siffror på konferensdelen som huvudorsak till konkursen.

Under många hade Friscordia det multinationella företaget IBM som kund. Friscordia sydde ihop konferenser och kickoffs åt så många som 500 deltagare åt gången – och det i lilla Bollnäs.

Vid den tidpunkten svarade IBM för 80 procent av Friscordias totala omsättning på konferensdelen.

- Det blev tydligen för mycket för American Express och deras resebyrå, som förbjöd IBM att fortsätta anlita oss. Det kunde American Express göra eftersom de har ett slags världsavtal med IBM, säger Benny Engberg.

I samma veva hade Friscordia öppnat ett kontor på Sveavägen i Stockholm, vilket förstås inte underlättade när man tappade IBM, och i samma veva slog lågkonjunkturen till.

- Men vi överlevde och när konjunkturen vände uppåt igen började vi fokusera på Spanien. Sen gick ju luften ur där.

Friscordias privatresor, varav många går till Nerja i Spanien, har varit en bättre affär och dessa tänker Benny Engberg fortsätta med. Om det blir efter en bolagsrekonstruktion eller i ett helt nytt bolag återstår att se.

Benny Engberg ska i dagarna träffa konkursförvaltaren Björn Myhrberg för att prata framtid.

Friscordia ägs av Benny Engberg, två av hans barn samt Anders Eriksson och Leif Bodell. Anders Eriksson, Ante kallad, är samma Ante som satt Bollnäs på NHL-kartan. Bodell är hemmahörande i Stockholm.

Förutom dessa drabbas även två anställda av konkursen. En av dem är Benny Engbergs sambo Marie Söderqvist.

Mer läsning

Annons